Metaverse'de 'sanal' suç: Facebook evrenine giren araştırmacının avatarı tecavüze uğradı

Facebook'un çatı şirketi Meta'nın sanal dünyası Horizon Worlds'te bir kadının avatarı tecavüze uğradı.

Araştırmacı, başka bir kullanıcı avatara dokunduğunda kumandaların titrediğini ve bunun rahatsız edici olduğunu söyledi (Reuters/Arşiv)

Facebook'un çatı şirketi Meta'nın sanal dünyası Horizon Worlds'te bir kadının avatarı tecavüze uğradı.

Küresel savunuculuk örgütü SumOfUs'tan bir araştırmacı, bu ay söz konusu Metaverse'e girerek bir çalışma gerçekleştirdi. İki gün önce yayımlanan rapora göre 21 yaşındaki kadın, platformda yaklaşık bir saat geçirdikten sonra bir partideki özel bir odaya götürüldü. Burada bir kullanıcı, araştırmacının avatarına tecavüz etti.

 


Odanın dışındaki kullanıcılar, yaşananları camdan görebiliyordu. Odadaki bir başka erkek avatar da tecavüzü izledi.

Araştırmacı, yaşananları "kafa karıştırıcı" ve "şaşırtıcı" olarak niteledi. platformdaki taciz ve diğer suçları önlemek için Meta'nın daha iyi plan yapması gerektiğini gösteriyor. Örgütün kampanya direktörü Vicky Wyatt, sanal saldırıların travmatik olabileceğini söyledi.

Wyat, Horizon Worlds'teki araştırmacının saldırının bir bölümünde "gerçekten şoke olduğu", bir bölümünde "Tamam, bu benim gerçek bedenim değil. Bu bir avatar" dediğini ve bir bölümünde de "Bu yaptığım gerçekten çok önemli bir araştırma" diye düşündüğünü vurguladı.

Meta'nın adı açıklanmayan bir sözcüsüyse BBC'ye yaptığı açıklamada, SumOfUs'ın raporunun tamamını henüz incelemediklerini söyledi. Sözcü, Horizon Worlds'teki herkesin "soruşturmalarına ve harekete geçmelerine yardımcı olmasını" istedi.

Meta'nın sahibi olduğu sanal gerçeklik şirketi Oculus'ın ürettiği Quest gözlükleriyle erişilebilen Horizon Worlds, şu an sadece ABD ve Kanada'daki kullanıcılara açık.  Platformun, Meta CEO'su Mark Zucberberg'ün Metaverse vizyonuna çok benzediği düşünülüyor.

Sanal dünyada daha önce de kadınların avatarları cinsel saldırıya uğramıştı. Meta bunun ardından mesafe zorunluluğu önlemi almıştı. Varsayılan özellik olarak şubatta getirilen "kişisel sınır", avatarlar arasındaki mesafenin yaklaşık 1,2 metre olacağı anlamına geliyor. Bu özellik devre dışı bırakılabiliyor.

Ancak SumOfUs araştırmacının, başka bir kullanıcı tarafından bu özelliği kapatmaya teşvik edildiğini kaydetti.

 

Independent Türkçe, BBC, SumOfUs

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Japonya, Fuji Dağı'ndaki turist sorununa çözüm arıyor: Fotoğraf noktalarına bariyer çekilecek
Bu Marka Maden Suyunu Sakın İçmeyin: İçinde Dışkı Tespit Edildi!
İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
Kenya'yı Vuran Sel Felaketinde Ölü Sayısı 44'e Yükseldi!
Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı