Meteoroloji Uyardı; Dev Trof Geliyor!

Meteoroloji Bey'in verilerine göre, Türkiye'de trof oluşumuyla Trakya, İstanbul Avrupa yakası, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da gök gürültülü sağanak yağışlar bekleniyor. Pozitif vortisite etkisiyle şiddetli yağışlar ve fırtınalar olabilir. Tedbirli olun.

Meteoroloji'nin son verilerine göre, Türkiye genelinde trof oluşumuyla birlikte Trakya, İstanbul Avrupa yakası, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da yoğun gök gürültülü sağanak yağışlar bekleniyor. Pozitif vortisite etkisiyle şiddetli yağışlar ve fırtınaların olabileceği uyarısı yapılıyor.

TROF NEDİR?

Meteorolojide "trof", atmosferde oluşan bir tür hava durumu sistemidir. Troflar, genellikle soğuk hava kütlelerinin sıcak hava kütlelerine doğru ilerlemesi veya soğuk hava akımlarının sıcak hava akımlarıyla karşılaşması sonucu oluşur. Troflar, bir oluk veya sığ bir çukur gibi uzanan ve genellikle yağış ve fırtına oluşumlarına neden olan bir tür alçak basınç alanıdır. Trof, atmosferde yatay bir dönüş hareketi gösterir ve genellikle soğuk hava kütlelerinin güneye doğru ilerlemesiyle ilişkilendirilir. Bu sistemler genellikle yağışlı hava koşullarına yol açabilir ve şiddetli fırtına, sağanak yağış, şimşek ve hatta hortum gibi hava olaylarına neden olabilir. Trof, meteorologlar tarafından hava tahminlerinde ve hava durumu analizlerinde dikkate alınan önemli bir unsurdur.

21 Mart 2024

Romanya civarında dev üst seviye alçak basınçlı alan (upper level low) ve Türkiye'de TROF (oluk hattı) bulunuyor.

Pozitif vortisite kuvvetli ve bu sayede üst seviye konveksiyonu gelişecek. Trakya, İstanbul Avrupa yakası kuzeybatısı, Akdeniz bölgesi ve Güneydoğu Anadolu ile İç Anadolu doğusu gibi bölgelerde yoğun yağışlar beklenmektedir. Trof, atmosferde yatay bir dönüş hareketi gösterir ve genellikle soğuk hava kütlelerinin güneye doğru ilerlemesiyle ilişkilendirilir. Bu sistemler genellikle yağışlı hava koşullarına yol açabilir ve şiddetli fırtına, sağanak yağış, şimşek ve hatta hortum gibi hava olaylarına neden olabilir. Trof, meteorologlar tarafından hava tahminlerinde ve hava durumu analizlerinde dikkate alınan önemli bir unsurdur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Ümit Özdağ Fatih Portakal'a ateş püskürdü: "Adresinizi verirseniz size gözlük ve kulaklık yollarım"
Yasmin Erbil Sevgilisi Yiğit Poyraz'ın Kucağında Çıktı!
Haluk Levent'ten İsrail'e Sert Tepki: 'Çocukların Ölümünü Nasıl Savunabilirsiniz?'
Afra Saraçoğlu'nun Zor Anları! Skandal Dokunuş!
Alkoçlar Otelcilik kredi vurgunu mu yaptı: Kredi kaçırma iddiası gerçek mi?