Metin Kurt'un ölümünün 9'uncu yılı

Türk futbolunun ve Galatasaray’ın efsane futbolcusu Çizgi Metin olarak bilinen Metin Kurt’un, ölümünün üzerinden 9 yıl geçti.

Türk futbolunun ve Galatasaray’ın efsane futbolcusu Çizgi Metin olarak bilinen Metin Kurt’un, ölümünün üzerinden 9 yıl geçti. Metin Kurt, 24 Ağustos 2012’de saat 11.00 sularında gırtlak kanseri nedeniyle tedavi gördüğü Samatya Hastanesi’nde kalp yetmezliği nedeniyle yaşama gözlerini yummuştu.

Peki Metin Kurt kimdir?

15 Mart 1948'de Kırklareli'de doğan Metin Kurt, Galatasaray’ın eski futbolcusudur. Altay’da başlayan profesyonel futbolculuk kariyeri, PTT’ye transferiyle birlikte parlamış ve milli takıma kadar yükselmiştir. PTT’deki göz kamaştıran performansının ardından Galatasaray’a transfer oldu. Galatasaray’daki performansı dönemin en önemli yıldızlarından biri hale gelmesine neden sağladı. Galatasaray’da oynadığı dönemde futbol alanında ilk kez sendikal faaliyet başlattığı için kadro dışı bırakıldı. Kayserispor’a transfer olan Metin Kurt futbolu burada bırakmıştır. 

Metin Kurt,  Profesyonel Futbolcular Derneği (PFD) ve Amatör Futbolcular Derneği (AFD) kurucuları arasında yer aldı. Eser Özaltındere'nin İstanbul başkanlığını yaptığı, Beşiktaş sorumlusunun Mehmet Ekşi, Trabzon sorumlusunun ise Şenol Güneş olduğu AFD de 12 Eylül darbesi sonrası kapatıldı.

28 Aralık 2009’da Spor Emekçileri Sendikası (Spor-Sen) ile yeniden başladı. Kuruluş dilekçesi verilerek, yasal süreç başlatıldı ve sendikada çalışmalar yürüttü. Aralık 2010'da anlaşmazlığa düşerek Spor-Sen'den ayrıldı. Mücadelesini hayatını kaybetmeden kısa süre önce kurduğu Spor Emek-Sen’de devam ettirdi.

Futbolu bırakmasının ardından aralarında Yedikule ve Eyüpspor kulüplerinin de bulunduğu çeşitli takımları çalıştırdı. Toplamda 37 kere millî takıma çağrılmış olup 26 kere A Milli, 9 kere 21 yaş altı, 2 kere de 18 yaş altı millî takım forması giydi.

Ajans Sportmen, Özgür Ülke ve Evrensel Gazetesi’nde spor yazarlığı ve editörlüğü yaptı. 2011 Türkiye genel seçimlerinde TKP listelerinden İstanbul milletvekili adayı olmuş ancak seçilememiştir.

2011 yılında Kesmeşeker grubu, “Doğdum Ben Memlekette” albüm kapağına Metin Kurt’u taşımış ve “Metin Kurt Yalnızlığı” şarkısıyla süslendirmiştir. Temmuz 2017’de ise yazar Vecdi Çıracıoğlu, İletişim Yayınları’ndan çıkan “Gladyatör” isimli kitabı Metin Kurt’a atfetmiştir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri

Fenerbahçe Hazırlıklara Başlıyor: Sakatlar ve Ceza Sınırları Belirsizliğini Koruyor
Süper Lig'de 34. haftanın VAR kayıtları tek tek açıklandı!
Yasadışı Bahis Soruşturmasında 5 Futbolcu İfade Vermek Üzere Çağrıldı!
Fransa'da Filistin Destekçileri İsrail'in Olimpiyatlara Katılımını Protesto Etti
A Milli Takım Teknik Direktörü Vincenzo Montella, UEFA Pro Lisans Eğitim Programı'nda Konuk Oldu