Mevduat faiz getirilerinde önemli fark: Bankaların sağladığı faiz getirisi 43 bin TL'yi geçti

Piyasalarda faiz indirimi beklentileri, son gelişmeler sonucunda 2025 yılına ertelendi. Özellikle ekim ayı enflasyonunun tahminlerin üzerinde gelmesi ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın yaptığı açıklamalar, bu yıl için faiz indirim umutlarını sona erdirdi.

Piyasalarda faiz indirimi beklentileri, son gelişmeler sonucunda 2025 yılına ertelendi. Özellikle ekim ayı enflasyonunun tahminlerin üzerinde gelmesi ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın yaptığı açıklamalar, bu yıl için faiz indirim umutlarını sona erdirdi. Karahan, kalıcı bir enflasyon düşüşü sağlamak için daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu açıklamaların ardından bankalar, mevduat faiz oranlarını güncellemeye başladı. Yeni kampanyalarda, eski ve yeni müşterilere sunulan faiz oranları arasında 5 puanlık bir fark oluştu. Mevcut müşterilere sunulan kısa vadeli mevduat faizleri yüzde 44 ile 49 aralığına gerilerken, bankaların yeni müşterileri çekmek için uyguladığı faiz oranları yüzde 54’e kadar yükseldi. Bu durum, piyasalardaki fazla Türk Lirası’nın mevduat faizleri üzerindeki baskısını da gözler önüne serdi.

Gecelik faiz oranları, bu sıkı para politikasının bir yansıması olarak dün yüzde 49,82'ye kadar gerileyerek mevduat faizleri üzerindeki olumsuz etkisini gösterdi. Mevduat oranlarında belirgin bir farklılık dikkat çekerken, Merkez Bankası verilerine göre 1 aydan 1 yıla kadar vadelerde faiz oranları yüzde 39 ile yüzde 59 arasında değişiklik göstermektedir.

Bu bağlamda, örnek bir hesaplama yapıldı. 100 bin TL’lik bir anapara için yüzde 54 faiz oranıyla 32 günlük vade sonunda net kazanç 4 bin 367 TL olurken, yüzde 47 faiz oranında bu kazanç 3 bin 801 TL’ye ulaşıyor. Aynı şekilde, 1 milyon TL’lik bir mevduat için yüzde 54 faizle 43 bin 672 TL, yüzde 48 faizle ise 38 bin 820 TL net kazanç elde ediliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.