Mevduat faizi yatırımı yapanların dikkatine!: Fonlara yasak geldi!

Son yıllarda yatırım fonlarının sağladığı getirinin arkasında kalan TL mevduat faizi, uygulanan sıkı para politikaları sonrası yeniden yatırım fonlarıyla başa baş hale geldi. Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı Yağız Oral...

Yağız Oral, son üç yılda TL mevduat faizlerinin yatırım fonlarına kıyasla daha düşük getiri sağladığını, ama 2024 senesinde iki yatırım aracının getirilerinin benzer seviyelere ulaştığını söyledi. 2021’de %18 olan mevduat getirisine karşılık yatırım fonları %41 getiri sağlarken, 2022’de bu oranlar sırasıyla %17 ve %80’lere ulaştı. 2023 senesinde ise mevduat %28, yatırım fonları %57 getiri sağlamıştı. Oral, bu yıl ise her iki aracın getirilerinin %41-42 seviyelerinde olduğunu ifade etti. Mevduat faizlerindeki artışın yatırımcıları bu alana yönelttiğini de belirtti.

FONLAR YASAKLANDI!

Mevduat faizleriyle yarışan yatırım fonları, piyasanın itici gücü olmaya devam ediyor. Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu (TEFAS) verilerine göre, yılbaşından bu yana kıymetli madenler fonu %73.1, karma şemsiye fonu %57.4 ve para piyasası fonları %56 getiri sağladı. TKYD Başkanı Yağız Oral, yatırım fonlarının toplam büyüklüğünün 3.6 trilyon TL’ye ulaştığını açıkladı. Ayrıca Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fon tutarının 1 trilyon TL’yi aştığını, Otomatik Katılım Sistemi (OKS) fon tutarının ise 75.6 milyar TL’ye ulaştığını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.