MHP Lideri Devlet Bahçeli, Alparslan Türkeş'in Mezarını Ziyaret Etti

MHP'nin Kurucu Lideri Alparslan Türkeş'in 27. ölüm yıl dönümünde, Genel Başkan Devlet Bahçeli ve parti yöneticileri Türkeş'in mezarını ziyaret etti. Türk siyasi hayatında iz bırakan Türkeş, anıt mezarında dualarla anıldı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin kurucu lideri Alparslan Türkeş'in vefatının 27. yıl dönümünde anma ziyareti gerçekleştirdi. Bahçeli ve beraberindeki parti üyeleri, Türkeş'in mezarını ziyaret ederek dua etti ve karanfiller bıraktı. Türk siyasi tarihinde önemli bir figür olan Türkeş, milliyetçi çevreleri bir araya getirme çabalarıyla tanınıyor.

Alparslan Türkeş, Türk siyasi hayatında iz bırakan önemli bir figürdür. 25 Kasım 1917'de Lefkoşa'da doğdu. Askeri kariyerine Kuleli Askeri Lisesi'nde başlayarak, ardından Harp Okulu'nu tamamlayarak devam etti. Piyade teğmeni olarak atanmasının ardından aktif askerlik görevine başladı. Siyasi hayata olan ilgisi, 27 Mayıs 1960 darbesiyle birlikte hız kazandı. Darbeden önce Elâzığ'da görev yaparken, darbe sonrasında Millî Birlik Komitesi'nde yer aldı ve darbenin planlanması ve uygulanması süreçlerinde etkin rol oynadı. Darbe sonrasında Başbakanlık Müsteşarlığı görevini üstlendi.Ancak, 27 Mayıs sonrası kurulan yeni düzende adı geçmeyince yurtdışına gönderildi. Türkeş, Türkiye Huzur ve Yükselme Derneği'ni kurarak milliyetçi çevreleri bir araya getirmeye çalıştı. Daha sonra Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin başkanı oldu ve "Başbuğ" unvanını aldı. 12 Eylül darbesi sırasında Millî Güvenlik Konseyi başkanı, diğer parti liderlerinin teslim olması gerektiğini belirten bir bildiri yayınladı. Ancak darbe sonrası tutuklandı ve ceza aldı, daha sonra beraat etti.Siyaset yasağının kalkmasıyla Milliyetçi Çalışma Partisi'ne katılarak genel başkanlığa seçildi ve partinin adı Milliyetçi Hareket Partisi olarak değiştirildi. Türkeş, siyasette uzlaşmacı bir lider olarak bilinirken, 1991 Genel Seçimleri'nde Refah Partisi ve Islahatçı Demokrasi Partisi ile seçim ittifakı yaparak parlamentoya girdi. Bu dönemde, MÇP'nin adı MHP olarak değiştirildi.1997 yılında, Türk siyasi sahnesindeki aktif rolü, Ankara'da geçirdiği kalp krizi sonucu son buldu. Hayatını kaybeden Türkeş'in ardından, siyasi mirası ve etkisi Türk siyasetinde uzun süre daha hissedildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.