MHP'den açıklama: Atatürk'e de tuzak kurulmuştu

AKP-MHP’nin tasarısının ilk halinde, Cumhurbaşkanlığı seçilme yeterliliği için “Doğuştan Türk vatandaşı olanlar arasından'' hükmü yer alıyordu. Bu durum yurt dışında doğan Türk vatandaşlarının Cumhurbaşkanı...

AKP-MHP’nin tasarısının ilk halinde, Cumhurbaşkanlığı seçilme yeterliliği için “Doğuştan Türk vatandaşı olanlar arasından'' hükmü yer alıyordu. Bu durum yurt dışında doğan Türk vatandaşlarının Cumhurbaşkanı adayı olmasını engelliyordu. Bunun üzerine tasarının ilgili hükmü, “Türk vatandaşları arasından'' şeklinde değiştirildi.

Bu değişiklik üzerine MHP’ye yapılan eleştirilere, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman yaptığı açıklamayla yanıt verdi. Açıklamasında, “Anayasa değişikliği teklifinde seçilecek cumhurbaşkanı için ''Doğuştan Türk vatandaşı olanlar arasından’ hükmü, ''Türk vatandaşları arasından’ şeklinde değiştirildi.'' şeklinde ifadeler kullanan İsmet Büyükataman, “Bununla ilgili partimiz acımasızca eleştirilmektedir. Turancı bir partinin bu teklife evet demesi mümkün değildir. Bizi bu konuda eleştirenlerin samimi olmadığı kanaatindeyiz.'' dedi.

MHP’li Büyükataman açıklamasının devamında değiştirilen yeni metne sahip çıkarak, Atatürk’e kurulan bir tuzağı örnek gösterdi. Açıklamanın devamı şöyle:

“Yukarıdaki teklifin ilk haline göre Türkiye’de doğmuş bir Rum ya da Ermeni Cumhurbaşkanı olabilecekken Yunanistan’da ya da Azerbaycan’da doğmuş ve daha sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçmiş bir Türk Cumhurbaşkanı olamayacaktı.

Yakın tarihimizde Atatürk’e kurulan bir tuzak vardır. 2 Aralık 1922’de, Erzurum Mebusu Süleyman Necati (Güneri) bey ve arkadaşları (Mersin Mebusu Selahaddin Bey, Canik Mebusu Emin Bey) İntihabı Mebusan (Milletvekili Seçilme) Kanununda değişiklik yapılmasında dair 2/603 sayılı kanun teklifi verdiler. Kanun teklifinin 14. Maddesi şöyle diyordu: "Büyük Millet Meclisine âza intihab olunabilmek (üye seçilebilmek) için Türkiye'nin bugünkü hudutları dâhilindeki mahaller ahalisinden olmak meşruttur veya daire-i intihabiye (seçim çevresi) dâhilinde mütemekkin olmak meşruttur (ikamet ediyor olmak şarttır). Ondan sonra muhacereten gelenlerden Türk ve Kürtler tarihi iskânlarından (iskân tarihinden) itibaren beş sene mürur etmişse (geçmiş ise) intihab olunabilir (seçilebilir)." Kısacası, kanun teklifi kabul edilirse mebus (milletvekili) olmak isteyenlerin, o günkü Türkiye sınırları içinde doğması veya Türkiye dışında doğmuş ise en az beş yıl Türkiye sınırları içinde ve o seçim çevresinde ikamet etmiş olma şartı getirilmiş olacaktı. Bu teklife göre Selanik’te doğmuş olan ve Trablusgarp savaşından beri ömrünü cepheden cepheye koşarak geçiren, bir yerde bırakın beş yılı birkaç aydan fazla bile kalamayan Mustafa Kemal’in mebus olabilmesinin önüne geçilebilecekti.

Mustafa Kemal Paşa bunun üzerine mecliste tarihi bir konuşma yapmıştır. Merak edenler TBMM tutanak arşivlerinde bulabilirler.

Varlığımız Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türküm diyene.

İsmet BÜYÜKATAMAN

MHP Genel Sekreteri''

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Müsavat Dervişoğlu İYİ Parti’nin genel başkanı seçildi
Hakan Fidan, Riyad'a gidiyor
Seçim Gecesi Skandallarına Bir Yenisi Daha Eklendi: AKP'li Belediye'den 100 Milyon Liralık Fatura!
AK Parti'de Erdoğan-Özel görüşmesinden kaygı duyanlar var
Salona seyirci alınmıyor