Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararına rağmen tahliye edilemeyen Gezi Davası tutuklusu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay için 16 Ağustos'ta olağanüstü toplandı.
Toplantı sırasında TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın konuşması, AKP'li vekil Alpay Özalan'ın saldırısına uğramasıyla şiddet olaylarına yol açtı. Bu saldırı sonucunda DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ile CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp yaralandı.
Olaylar sonrası, Bekir Bozdağ'ın; AKP'li vekillerin saldırısının ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in telefon etmesi üzerine Numan Kurtulmuş'un başkanlık ettiği oturumdan herhangi bir sonuç çıkmadı. CHP, AYM'nin Atalay hakkında verdiği son kararın Meclis’te doğrudan okunabilmesi için TBMM Genel Kurulu'nu yeniden olağanüstü toplantıya çağıracaklarını belirtti.
MHP cephesinden gelen açıklamalar ise dikkat çekti. MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, tatil sırasında toplanan Meclis'in gündemindeki konunun görüşülmesinin ardından aynı konuda yeniden olağanüstü toplantıya çağrılamayacağını ifade etti. Yıldız, bu konuyla ilgili olarak "Bir hakkın suistimalini anayasa da, kanun da himaye etmez." dedi.
Yıldız'ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Türkiye Büyük Millet Meclisi, her yıl Ekim ayının ilk günü kendiliğinden toplanır. Meclis, bir yasama senesinde en fazla üç ay tatil yapabilir; ara verme veya tatil sırasında Cumhurbaşkanı tarafından toplantıya çağrılabilir. Meclis başkanı, doğrudan veya üyelerin beşte birinin yazılı talebi üzerine Meclisi toplantıya çağırabilir.
Ara verme veya tatil sırasında toplanan TBMM’de, toplantıyı gerektiren konu görüşülmeden ara verme veya tatile devam edilemez. (Anayasa Hükmü)
Toplantıyı gerektiren konu görüşüldükten sonra, aynı mevzuda Gazi Meclis yeniden olağanüstü toplantıya çağrılamaz. Bir hakkın suistimalini anayasa da, kanun da himaye etmez."