Michael Rubin'in İddiaları: FETÖ İzi S-400 Tartışmalarında mı?

Türkiye'nin S-400'leri İncirlik Üssü'ne yerleştirmesiyle ilgili iddialar, F-35 programı tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Uzmanlar, F-35’lerin sorunlarını ve Türkiye'nin milli uçak projelerinin önemini vurguluyor.

Yunan Kathimerini Gazetesi, Türkiye’nin S-400 füzelerini İncirlik Üssü’ne yerleştireceği karşılığında F-35 programına geri döneceğini öne sürdü. Bu iddiaların ardından, 15 Temmuz darbe girişiminin destekçisi olarak bilinen ABD’li Michael Rubin’in açıklamaları tartışmaları daha da alevlendirdi. Rubin’in iddiaları, 'haberglobal.com.tr'ye konuşan uzmanlar tarafından Türkiye’ye yönelik yürütülen algı operasyonlarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

KORİDORUN GERÇEK NEDENİ

Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, Türkiye’ye yönelik uygulanan savaş uçağı yaptırımlarının S-400 hava savunma sistemleri ile doğrudan ilgisi olmadığını ifade etti. Karakuş, ABD’nin Suriye’nin kuzeyindeki sözde ‘Kürt Koridoru’ projesine dikkat çekerek, "Bu planı bozmak ABD'yi rahatsız etti. S-400’ler sürekli bir bahane olarak öne sürülse de asıl mesele, Irak'ın kuzeyinden Akdeniz'e uzanacak koridorun önlenmesi" dedi.

Karakuş, Türkiye'nin savaş uçağı ihtiyacının F-16 Block 30 yerine Block 70’lerle karşılanması gerektiğini vurguladı ve milli uçak projelerinin sürdüğünü belirtti. Türkiye’nin, yerli ve milli uçaklardan oluşacak 300 uçaklık kuvvet için 15 yıl gibi bir süreye ihtiyacı olduğunu ekledi.

YAPAY ZEKANIN ANALİZİ

Emekli Hava Tümgeneral Beyazıt Karataş, F-35’lerle ilgili yapay zeka uygulaması GROK’a yöneltilen sorulara dikkat çekti. Karataş, GROK’un F-35’in motoru, güç ve termal yönetim sistemi gibi teknik sorunlarına dair raporlar sunduğunu belirtti. Yapay zeka, F-35’in yüksek maliyet ve bakım zorluklarına da vurgu yaptı. Karataş, F-35 programındaki tasarım ve geliştirme sorunlarının önemli gecikmelere yol açtığını, bu durumun pilot ve bakım görevlilerine yeterli eğitim sağlama konusundaki zorluklarla birleştiğini ifade etti.

F-35'LERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Karataş, "F-35, ekonomik olarak çok pahalı ve teknik olarak etkinlik oranı düşük bir uçak" dedi. Uçağın her uçuşunda, kullanıcı adı ve şifre ile sisteme giriş yapılması gerektiğini belirten Karataş, bu durumun F-35'in bağımlılığını artırdığını vurguladı. Türkiye’nin yerli muharip uçağı "Kaan" projesinin hızla ilerlediğini de ekleyerek, 2028’de 20 uçağın teslim edileceğini söyledi.

SONUÇ VE GELECEK PROJELER

Michael Rubin’in benzer senaryoları daha önce de yazdığına dikkat çeken Karakuş, Türkiye’yi baskı altına almak isteyen Amerikalı grupların S-400 üzerinden kriz çıkarmayı planladığını ifade etti. Uzmanlar, F-35’lerin kusurlarının yapay zeka programı GROK tarafından belirlendiğini, bu nedenle Türkiye’nin tek çaresinin milli uçak projelerine yönelmek olduğunu vurguluyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.