Bir çalışmaya göre, sık kalp aritmisi olan kişilerde felç ve demans riskinin önceden düşünülenden çok daha yüksek olduğunu gösteriyor.
Atriyal fibrilasyon (AF), kalbin düzensiz veya hızlı atmasına neden olan bir kalp ritmi bozukluğudur. Dünya çapında milyonlarca insanın yanı sıra Elton John, Miley Cyrus, Tony Blair ve Joe Biden gibi isimler de bu hastalığa yakalanabilecek ünlüler arasında yer alıyor.
Bu durumun felç riskini arttırdığı uzun süredir biliniyor çünkü hastaların beyne giden kan akışını kesintiye uğratan kan pıhtıları geliştirme olasılığı daha yüksek. Bu nedenle atakları önlemek için en yüksek risk altındaki kişilere kan sulandırıcı ilaçlar verilir.
Ancak araştırmacılar artık kan sulandırıcı ilaç reçetesi verilmeyen düşük riskli kişilerin bile ciddi sağlık sorunları yaşama olasılığının daha yüksek olabileceğine inanıyor.
BEŞ MİLYONDAN FAZLA KİŞİ ARAŞTIRILDI!
Birmingham Üniversitesi'nden bir ekip, beş milyondan fazla insanla ilgili verileri inceledi. Bunlardan felç öyküsü olmayan, düşük felç riski taşıyan ve kan sulandırıcı ilaç kullanmayan 36.340 AF hastası belirlendi.
Katılımcılar felç, vasküler demans veya ölüm risklerini değerlendirmek için ortalama beş yıl boyunca takip edildi. Verileri AF'si olmayan 117.000 sağlıklı kişiden alınan verilerle karşılaştırıldı.
Düşük risk grubunda olmalarına rağmen AF hastalarının ortalama yüzde 3,8'i felç geçirirken bu oran sağlıklı kişilerde yüzde 1,5 oldu. Ve bu duruma sahip kişilerin, beyne kan akışıyla ilgili sorunlarla ilişkili bir hastalık türü olan vasküler demans geliştirme olasılığı yüzde 68 daha fazlaydı.
Nature Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, AF'li hastaların yüzde dokuzu, sağlıklı insanların ise yüzde beşi öldü. Birmingham Üniversitesi kardiyoloji profesörü ve çalışmanın kıdemli yazarı Dipak Kotecha, "Atriyal fibrilasyon en yaygın kalp hastalıklarından biridir ve 2050 yılına kadar dünya çapında 60 milyondan fazla vakanın beklenmesi beklenmektedir" dedi.
"Prevalansı artmaya devam ettikçe, sadece felci değil aynı zamanda demans gibi sekelleri de önleyecek stratejiler geliştirmemiz önemli" dedi..