Milletvekillerinin art arda istifasıyla gündeme gelen İYİ Parti, tüm partilere yapılan “demokrasi ittifakı çağrısının partiye zarar vermemesi için” ittifak hamlelerini masaya yatırıyor.
Partinin hem genel seçimlerde hem de yerel seçimlerde CHP ile yaptığı işbirliğinin devam edip etmeyeceğinin “CHP’nin tavrına göre şekilleneceği” belirtilirken, İYİ Parti’li kurmaylar, “CHP’nin HDP’nin çağrısına ‘olumlu’ yanıt vermesi durumunda, İYİ Parti Millet İttifakı bileşenleri içinde yer almaz, alamaz” yorumlarını yapıyor.
Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre, kulislerde, bu durumun İYİ Parti’yi “Cumhur İttifakı’na yaklaştıracağı” da tartışılıyor.
Yerel seçimlerde, iktidar bloğundan CHP’ye gelen “HDP ile gizli işbirliği yaptığına” yönelik iddialar, İYİ Parti’yi “milliyetçi - muhafazakâr seçmen” bazında “zor durumda” bırakırken, partinin bileşeni olduğu Millet İttifakı’nın “CHP’ye yönelik bu söylemlerle zedelendiği, CHP’nin de buna net bir yanıt vermesi gerektiğine” dikkat çekiliyor.
İYİ Parti’nin tabana “HDP ile ittifakımız yok” açıklamasını yaptığı ancak tabanın “CHP’ye yönelik bu söylemlerden ötürü İYİ Parti yönetimine de artık tepkili olduğu” ifade ediliyor. CHP’nin HDP ile “yakınlaşmasının sürmesi durumunda İYİ Parti’nin tabanın sesini dinleyeceği, gerekirse Millet İttifakı bloğunda yer almayacağı” belirtilirken, bunun “İYİ Parti’yi, MHP ve AKP’nin bileşeni olduğu Cumhur İttifakı’na yaklaştıracağına” da dikkat çekiliyor. Ancak İYİ Parti’nin olası “Cumhur İttifakı bileşeninde yer alması için bazı kırmızı çizgilerin olduğu, bunların başında da partinin güçlendirilmiş parlamenter sistem tavrının geldiğine” dikkat çekiliyor.