Milli lazer silahı yerli yeteneklerle daha da gelişecek

Türk savunma sanayisi bünyesinde, neredeyse tümüyle yerli imkanlarla geliştirilen yenilikçi silah sistemi ALKA, özellikle KOBİ'lerin de sorumluluk üstlenmesiyle daha da gelişecek.

ROKETSAN'ın İleri Sistemler Müdürü Dr. Seyit Tunç, Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi (TSSK) tarafından düzenlenen 8. Proje Pazarı ve İş Birliği Zirvesi'nde "Savunma Sanayiinde Ar-Ge, İnovasyon ve Yenilikçi Çözümler" başlığı altında önemli açıklamalarda bulundu.

Tunç, sanayi devri ürünlerinin sahada yetersiz kaldığı, özellikle Ukrayna-Rusya savaşı gibi durumlarda bu durumun net bir şekilde görüldüğünü ve asimetrik tehditlerin ciddi sorunlar oluşturduğunu belirtti. Dijital çağa uygun ürünlerin geliştirilmesi gerekliliğine değinen Tunç, bu hedefe ulaşmak için doğru yazılım mimarilerine sahip ürünlerin tasarlanması ve üretilmesi gerektiğini vurguladı. Tunç, Ford Üst Yöneticisi Jim Parley'in, Tesla ile rekabet edememelerinin nedenini açıklarken dile getirdiği "150 farklı parça içindeki yazılımları bir araya getiremiyoruz. Otomobil üretmeyi biliyoruz ama yazılım geliştirmeyi bilmiyoruz. Aracı tek bir yazılım altında yönetebilmek için yazılım mühendisleri işe alıyoruz." sözlerine de atıfta bulundu.

İŞ BİRLİKLERİ BAŞARILI OLDU

ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi'ni örnek olarak gösteren Tunç, ALKA'nın asimetrik tehditlere karşı elektromanyetik ve lazer teknolojisini kullanan Çok Yakın Hibrit Hava Savunma Sistemi olduğunu belirtti. ALKA'nın, yapay zeka odaklı yenilikçi bir silah sistemi olduğunu ifade eden Tunç, ROKETSAN'ın ALKA projesinde alt sistemlerin büyük çoğunluğunu yerli firmalardan temin ettiğini ve bu iş birliğinin başarıyla sahaya yansıtıldığını aktardı.

Tunç, ROKETSAN'ın ana entegratör rolüyle farklı tonlardaki sesleri uyumlu hale getirmeyi amaçladığını belirtirken, ALKA'nın hem teknolojik hem de iş modeli açısından önemli bir yenilik olduğunu vurguladı. Ayrıca, ROKETSAN'ın bir diğer yenilikçi ürünü olan Lazer Güdümlü Mini Füze Sistemi METE'ye de değinen Tunç, bu füzenin dünyanın en küçük füzelerinden biri olduğunu ve ROKETSAN'ın bu alanda önemli başarılar elde ettiğini söyledi. Tunç, ROKETSAN'ın yapay zeka alanında yürüttüğü çalışmalara da dikkat çekerek, bu alandaki hedeflerine ulaşmak için güçlü bir ekibin çalıştığını ve üniversite-sanayi iş birliklerine önem verdiklerini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.