Milli yas nedir, neden yapılır, en son ne zaman yapıldı? Milli yas durumunda ne yapılır?

“Türkiye, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından 7 gün süreyle ilan edilen Milli Yas ile sarsıldı. Ancak, Milli Yas nedir, neden yapılır? En son ne zaman ilan edildi ve bu durumda neler yapılır? İşte, Milli (Ulusal) Yas’ın detayları.”

Türkiye, son deprem felaketleri sonrasında bir kez daha Milli Yas konusuyla karşı karşıya kaldı. Milli Yas, bir ülkenin geniş kesimlerini bir araya getirip ortak bir yas ve anma pratiğine yönlendiren toplumsal bir olaydır. Bu çerçevede Milli Yas’ın ne anlama geldiği, neden ilan edildiği ve bu durumda neler yapıldığı merak konusu oldu. İşte, Milli (Ulusal) Yas’ın detayları…

Milli Yas Nedir?
Ulusal yas veya Millî Yas, bir ülkenin halkının büyük bölümünün yerine getirdiği yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği günlerdir. Bu günler; ülkeden veya başka bir yerden önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükûmetler tarafından ilan edilir. Ayrıca, bir ülkede gerçekleşen doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı sonrasında da ulusal yas ilan edilebilir.

Bayrak Neden Yarıya İndirilir?
Bayrağı yarıya indirme geleneği 17. yüzyılda başlamıştır. Bazı kaynaklara göre, bayrak indirmenin temelinde “görünmez bir ölüm bayrağına” yer açmak bulunmaktadır. Türkiye’de özellikle 10 Kasım’da, Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümünde, bayraklar sabah saat 9’u 5 geçe 09:05 ile gün batımı arasında yarıya indirilir.

Türkiye’de En Son Milli Yas Ne Zaman İlan Edildi?
En son ulusal yas ilanı, 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sebebiyle gerçekleşti. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayraklar yarıya çekildi. Bu süre zarfında, tüm hükümet binaları, ofisler, devlet okulları ve askeri üsler bayraklarını yarıya indirdi. Ankara’daki Büyük Millet Meclisi’ndeki bayrak ise durum ne olursa olsun asla yarıya indirilmez, Anıtkabir’deki bayrak ise sadece 10 Kasım’da yarıya indirilir. Yarıya çekilecek bayrak öncelikle tam yüksekliğine yükseltilmeli, daha sonra ise direğin yarısına indirilmelidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.