Milyar dolar ne olacak: Demirören Ziraat Bankası'na borcunun yalnızca 3,2'sini ödemiş!

Ziraat Bankası’ndan ilk kez resmi açıklama geldi.

Demirören Holding’in, Doğan Medya Grubu’nu satın almak için, 2018 yılında Ziraat Bankası’ndan kullandığı 895 milyon dolarlık kredi borcunun yalnızca 3.2’sini ödediği ortaya çıktı. CHP’li Atila Sertel’in sorusunu yanıtlayan Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, “Aksama yaşanması durumunda her türlü aksiyon hızlıca alınacaktır” dedi. Sertel ise, “Israrla yıllardır bu rezaleti açıklayamadılar, şimdi de ‘aksiyon alacağız’ diyorlar. Gasp edilen kamu kaynaklarının hesabını soracağız” sözleriyle tepki gösterdi.

Doğan Medya Grubu’nu satın almak amacıyla 2018 yılında Ziraat Bankası’ndan 800 milyon dolarlık kredi kullanan Demirören Holding’in borcunun 895 milyon dolara ulaştığı ve kredi borcu için firma ile Ziraat Bankası arasında yeniden yapılandırma anlaşması imzaladığı ortaya çıkmıştı.

T24’in geçtiğimiz yıl Aralık ayında gündeme getirdiği Sayıştay raporuna göre; 22 Şubat 2022 tarihinde imzalanan yeni sözleşme ile 895.6 milyon dolarlık tutarındaki borç, yüzde 4 faiz oranı ile 14 yıl vadeli olarak yeniden yapılandırılmıştı.

Ziraat Bankası’ndan ilk kez resmi açıklama geldi

Ticari sır” olduğu gerekçesiyle bugüne kadar söz konusu kredi borcu ile herhangi bir açıklama yapmayan Ziraat Bankası’ndan ilk kez Demirören Holding’in borcu ile ilgili resmi bir açıklama geldi.

TBMM KİT Komisyonu üyesi CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in sorusunu yazılı olarak yanıtlayan Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, tüm alacakların yeniden yapılandırmaya esas alındığını belirterek, yapılandırma tarihinden itibaren firmadan toplam 586 milyon 221 bin 750 TL tahsil edildiğini açıkladı.

Demirören Holding’in borcu bugünkü döviz kuruyla 17 milyar TL’ye ulaşırken, firma bankaya olan borcunun yalnızca yüzde 3.2’sini ödemiş oldu.

Çakar: Her türlü aksiyon hızlıca alınacaktır

Genel Müdür Çakar, Bankacılık Kanunu gereği, borçluların geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine ve istihdama katkıda bulunmaya devam etmelerine imkan verilmesini sağlamak amacıyla yeniden yapılandırmaya tabi tutulabileceklerine dikkat çekti.

Çakar, “Söz konusu kredi yakınen takip edilmekte olup, yapılandırma koşulları çerçevesinde tahsil ve tasfiye edilmesine çalışılacak, yapılandırma koşullarında aksama yaşanması durumunda her türlü aksiyon hızlıca alınacaktır” dedi.

“Kredi, imarsız Kemek Country karşılığında verilmişti”

Çakar’ın yanıtını eleştiren Sertel, “Israrla yıllardır bu rezaleti açıklayamadılar, şimdi de ‘aksiyon alacağız’ diyorlar. Gasp edilen kamu kaynaklarının hesabını soracağız” sözleriyle tepki gösterdi.

T24’ün sorusunu yanıtlayan Sertel, şu ifadeleri kullandı: "Köylünün çiftçinin bankası olması gereken Ziraat Bankası, büyük bir medya kuruluşunun el değiştirmesinde aracı olarak kullanıldı. Ziraat Bankası’ndan kredi almak isteyen çiftçi traktörünü, tarlasını, evini ipotek ettirmek zorunda kalırken, Demirören Grubu’na, imarsız bir arazi olan Kemer Country karşılığında 5 yıl önce 895.6 milyon dolar kredi verdi. Bu kredinin o dönem yukarıdan gelen talimatla verildiğini biliyoruz. Kredinin üzerinden 5 yıl geçmiş ve yalnızca 3.2’si tahsil edilebilmiş.

“Zarara uğratanlar yargı önüne çıkarılacaktır”

Çiftçi Ziraat Bankası’ndan kullandığı krediyi çeşitli sebeplerle ödeyemediği zaman onun traktörüne, tarlasına el koyan banka Demirören’e gelince sus pus. Neden sus pus? Neden mal varlıklarına el koymuyorlar?

Çünkü bu kredi tamamen siyasi iradenin yani Recep Tayyip Erdoğan’ın emirleri doğrultusunda hareket etmelerinin sonucudur. Bir medya kuruluşunun alınması için bir kamu bankası göz göre göre zarar ettiriliyor. Baştan batık olarak verilen kredi Kemer Country’ye imar izni alınmaya çalışılarak, bakanlıklar devreye sokularak kapatılmaya çalışılıyor. Bu olay yakın gelecekte bir yargı konusu olacak ve kamu bankasını zarara uğratanlar mutlaka yargı önüne çıkarılacaktır. Krediyi veren yöneticiler de “biz talimatın gereğini yaptık” diyerek bu işten sıyrılmayacaklardır. Bu konunun takipçisi olmaya şahsım ve partim adına söz veriyoruz.


Türkiye’de yetimin, fakir fukaranın, vergi verenlerin hakkını bir takım kişilere aktarıp o paranın buharlaşmasını sağlayanlardan mutlaka hesap sorulacaktır."

Eray Görgülü

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Gazeteci Bahadır Özgür: Yıldırım Demirören, Karayip ülkesi Dominica'dan para karşılığı vatandaşlık satın almış

Ekonomi Haberleri

3 Mayıs Akaryakıt Fiyatları
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı
Yıllık enflasyon yüzde 124,35
92 Yıllık Şirket İflas Bayrağını Kaldırdı!
New York Borsası yükselişle kapanarak günü tamamladı