Milyonlar harcanmıştı: Boğaziçi'nden tartışma yaratacak yıkım kararı

Son dönemde rektör atamalarıyla gündemden düşmeyen Boğaziçi Üniversitesi şimdi de personel ve akademisyenlerin kaldığı lojmanlarla ilgili yıkım kararıyla konuşuyor.

Binaların riskli olduğu eski Rektör Melih Bulu döneminde bildirilmişti. Binaların 7 Ağustos'a kadar boşaltılması istendi ancak lojmanlara birkaç yıl önce milyonlar harcanarak güçlendirme çalışması yapıldığı ortaya çıktı.

Son dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanan rektörlere karşı protestolar ile gündeme gelen Boğaziçi Üniversitesi'nde bir tartışmalı karara daha imza atıldı.

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul'un en değerli gayrimenkul bölgelerinden olan Etiler'deki "Uçaksavar Kampusu" lojmanlarında oturan akademisyen ve personele binaları 7 Ağustos tarihine kadar terk etmelerini istedi.

Tadilat ve depreme karşı güçlendirme için üniversite yönetiminin 6 milyon TL harcadığı Uçaksavar Lojmanları hakkında yıkım kararı alındığı öğrenildi.

BİRKAÇ YIL ÖNCE YENİLENDİ
Toplam dört bloktan oluşan Uçaksavar Lojmanlarının iki bloğunun birkaç yıl önce yenilendiği bildirildi.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Boğaziçi Üniversitesi’ne bağlı Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı, 5 Ağustos 2020 tarihinde A, B, C ve D blok adı altında toplam dört blokluk lojmanlardan C bloğu güçlendirmek için bir ihale düzenledi.

“Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Kampüs Lojmanları C Blok Güçlendirme İşi” adı altında düzenlenen ihaleyle tam 2 milyon 280 bin TL harcandı.


MİLYONLAR HARCANDI
Üniversite, 30 Mayıs 2019 tarihinde de D blok için bir ihale düzenledi.
Daha önce öğrenci yurdu olarak kullanılan ancak daha sonra lojmana dönüştürülen D bloğun güçlendirilmesi için de üniversite kasasından 3 milyon 742 bin TL harcandı.

YIKIM KARARI BULU DÖNEMİNDE AÇIKLANDI
Lojmanların yıkılacağına dair karar geçen yıl atanan rektör Melih Bulu tarafından açıklanmıştı.

Riskli olduğu belirtilen binalara ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"Riskli yapı raporu ve lojmanların mevcut fiziki yapılarına bakıldığında bu lojmanların çoktan vadesini doldurmuş olduğu net bir şekilde görülmektedir.


Bu nedenle lojmanların vakit kaybetmeden tahliye edilip yerine depreme dayılı yeni ve modern lojmanların inşa edilmesi oldukça hayatidir."

Açıklamada yeni lojman binalarının TOKİ işbirliği ile yapılacağı belirtilerek "Depreme dayanıklı, modern ve yeni lojmanların hem arazi açısından hem de bina bakımından tüm mülkiyet hakları Boğaziçi Üniversitesi’ne ait olacaktır" ifadeleri de yer almıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.