Milyonlarca araç sahibini etkileyecek olan yeni dönem başlıyor!

Trafik sigortalarında Trafik Teklif Platformu'nun devreye alınması, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından yapılan yeni düzenleme kapsamında gerçekleşti.

Zorunlu trafik sigortasında yapılan yeni düzenleme, tüm araç sahiplerini etkileyerek önemli değişiklikler getiriyor. Bu yeni düzenlemeyle birlikte trafik sigortalarında zorunluluk kalkıyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), bu süreçte hem arz sorunlarını çözmek hem de sigortalıların mağduriyet yaşamamasını sağlamak amacıyla harekete geçti. SEDDK, bu amaçla Trafik Teklif Platformu'nu devreye aldı.

2 AŞAMALI DÖNEM BAŞLIYOR

Tüm araç sahiplerini yakından ilgilendiren yeni sistemle, trafik sigortalarında iki aşamalı bir dönem başlıyor. Bu yeni düzenleme ile sigorta aracıları ve sigorta şirketleri arasında etkili bir iletişim kurularak sistem serbest hale getirildi.

YENİ SİSTEM İLE İSTEĞE BAĞLI OLACAK

Trafik Teklif Platformu, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) ile iş birliği yaparak yeni bir sistem geliştirdi. Bu sisteme göre, sigorta şirketlerinin platforma üye olması zorunlu hale gelirken, sigorta aracılarının üyeliği isteğe bağlı olacak. Ancak, aracılar üyelik için belirli bir ücret ödemek zorunda olacak. Eğer sigorta aracılarının komisyon borçlarını veya SBM platform üyelik ücretlerini ödememesi durumu söz konusu olursa, üyelikleri geçici olarak askıya alınacak. Bu sayede, araç sahipleri çeşitli sigorta şirketlerinden teklif alarak kendileri için en uygun olanı seçebilecekler.

PLATFORMUN İŞLEYİŞİ İKİ AŞAMADA GERÇEKLEŞECEK

Trafik Teklif Platformu, hem sigorta aracıları hem de sigorta şirketleri için isteğe bağlı olacak şekilde tasarlandı. Platformun uygulaması iki aşamalı olarak gerçekleştirilecek. İlk aşamada, sigorta aracıları, anlaşmalı oldukları sigorta şirketlerinden 10 dakika içinde teklif alacak ve bu teklifler üzerinden poliçeler oluşturulacak. Eğer bu süre zarfında teklif alınamazsa, ikinci aşama olarak Platform Aracılık Sözleşmesi çerçevesinde diğer sigorta şirketlerinden teklif alabilmek için süreç devreye girecek.

TRAFİK SİGORTASINDA HAZİRAN AYI AZAMİ PRİM ARTIŞ ORANI BELLİ OLDU

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), mecburi trafik sigortasında haziran ayı için geçerli olacak azami prim artışını %3,25 olarak belirledi. Platform üzerinde şirketlerin teklif vermemesi veya gün sonuna kadar poliçe düzenlememesi durumu, poliçe düzenlememe olarak kabul edilecek ve yaptırımlarla karşılaşabilecekler. İkinci aşamada ise, sigorta aracıları 10 dakika içinde teklif alacak ve poliçeler düzenlenecek.

Ayrıca, platformda teminat mektubu veya kefalet sigortası talep edilmeyecek. Platform Aracılık Sözleşmesi'nde sadece bir sigorta şirketi ile çalışma zorunluluğu getirilmesi tarih itibarıyla belirlenecek. Platform Aracılık Sözleşmesi'nin kurulması ise hem sigorta şirketleri hem de sigorta aracıları için isteğe bağlı olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.