Milyonlarca Dolar Nereye Gitti? Talimatı Veren İsim: Binali Yıldırım!

Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) 25 milyon dolarlık zarara uğratıldığı davada, TVF Başkanı Mehmet Bostan’a herhangi bir suçlama yöneltilmedi. Bostan, "Fon kurulurken Binali Bey’in talimatıyla bir grup ile çalışmaya başladım" ifadelerini kullandı. İşte detaylar...

Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) 25 milyon dolarlık zarara uğratıldığı iddialarına yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı. Gazeteoksijen.com'dan Esen Dolma'nın haberine göre, TVF Başkanı Mehmet Bostan’ın, başkan olmadan önce mutabakat metnine imza attığı ve yönetim kurulu oluşmadan ödeme yapıldığı belirlendi. Bostan hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

ZARARA NEDEN OLAN SÜREÇ

Devlet Denetleme Kurulu’nun şikayetçi olduğu dosyada, iş insanı Bülent Göktuna ile avukatı Burhan Asaf Şafak 30 Eylül’de İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak. Bostan hakkında ise herhangi bir kovuşturma başlatılmadı. İddianamede TVF’nin kuruluş tarihi, yönetim kurulu atama tarihi ve ödemenin yapıldığı tarih dikkat çekiyor.

75 MILYAR DOLARLIK MUTABAKAT

TVF, 26 Ağustos 2016'da kanunla kurulmuş ancak o tarihte faal bir şirket statüsünde bulunmuyordu. 22 Ekim 2016’da, Mehmet Bostan ile konsorsiyum arasında 75 milyar dolarlık tahvil ihracı için bir mutabakat zaptı imzalandı. Danışmanlık ücreti olarak 25 milyon dolarda anlaşma sağlandı.

İMZA TARIHINDE BAŞKAN DEĞIL

Bostan, sözleşmenin imzalandığı tarihte henüz TVF Başkanı değildi; resmi tescil 7 Kasım 2016’da gerçekleşti. İmza tarihi olan 22 Aralık 2016’da, şirketin bir yönetim kurulu dahi yoktu.

ÖDEME VE FATURA KARMAŞASI

Konsorsiyumla yapılan sözleşmeye göre, 25 milyon dolarlık ödeme yediemine yapılması gerekiyordu ancak ödeme Mineks International’a peşin olarak yapıldı. Bu süreçte, Mineks International faturayı keserek 25 milyon doları TVF'den aldı.

SORUŞTURMADA İKI İSIM ÜZERINE YOĞUNLAŞMA

2022 yılında başlatılan soruşturmada, Bostan ile birlikte Bülent Göktuna ve Burhan Asaf Şafak'a dolandırıcılık ve mal varlığı değerlerini aklama suçlarıyla ilgili soruşturma açıldı. İki yıl süren soruşturmanın ardından Göktuna ve Şafak için iddianame hazırlandı.

BOSTAN’IN SAVUNMASI

Bostan, İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’ndeki ifadesinde, söz konusu ödemenin "Binali Bey’in talimatıyla" gerçekleştirildiğini ifade etti. Ancak, bu ifade kovuşturmaya yer olmadığı kararında yer almadı. Bostan, imza yetkisi olmadan sözleşme yaptığını kabul ederek, sürecin yönetim kurulu oluşmadan yürütüldüğünü savundu.

Bu gelişmeler, Türkiye Varlık Fonu'ndaki yönetimsel sorunların ve mali kayıpların üst düzeyde incelenmesini gerektiriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.