Milyonlarca emekliyi etkileyen konu: Zam hesabında 3 farklı formül gündemde!

Emeklilerden, kök maaşı 8 bin 20 TL'nin altında olanlar 'sıfır zam' aldı. En düşük emekli maaşı olarak belirlenen 10 bin TL için düzenleme yapılması bekleniyor. Bu düzenleme için Meclis'in onayı gerekmektedir.

Temmuz 2024 itibarıyla SSK ve Bağ-Kur emeklileri %24,73 oranında zam alacakken, memur emeklileri ise enflasyon farkı ve toplu sözleşme hesabıyla %19,31 artış elde edecek.

Ancak, 8 bin TL kök maaşı olan 3 milyondan fazla emekliye yapılan ödemelerde bir değişiklik olmayacak. Yüzde 24,73'lük zam, maaşlarını 10 bin TL'nin üzerine çıkarmayacağı için bu emeklilerin maaşları 8 bin TL civarında kalmaya devam edecek. Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, bu durum nedeniyle en düşük emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi için üç farklı öneri gündeme geldi.

EMEKLİYE 3 AYRI FORMÜL

Hükümet, yılda iki kez yapılan enflasyon artışlarının dışında neredeyse her zam döneminde ek artış kararı alıyor.

Şu anda dikkatler hükümetin üzerinde; ek düzenlemelerle ilgili üç farklı formül üzerinde duruluyor.

1-REFAH PAYI VERİLMESİ

Son yıllarda hükümet, neredeyse tüm zam dönemlerinde refah oranı uygulamalarını gündeme getirdi. Bu uygulamalarla, enflasyondan kaynaklanan artışların üzerine belirli oranlarda ek artışlar yaparak emekli zamlarını artırdı.

Örneğin, geçtiğimiz ocak ayında yüzde 37 olan 6 aylık enflasyon oranına 11,68 puan eklenerek zam oranı yüzde 49,25 olarak belirlenmişti. Benzer şekilde, geçen temmuz ayında enflasyon oranı yaklaşık olarak 10 puan artırılarak yüzde 25'e çıkarılmıştı. Bu temmuz ayında da aynı yönde beklentiler güçlendi. Yüzde 24,73 olarak açıklanan enflasyon oranına 10 puanlık bir artış eklendiğinde, zam oranı yüzde 35'e ulaşacak. Memur ve memur emeklileri içinse bu oran yüzde 30'u bulacak.

2- ZAMLARIN EŞİTLENMESİ

Ocak ayında uygulanan bir yöntem olarak, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışları düşük kalmış ve memur emeklileriyle eşitlenmişti. Ancak Temmuz ayında memur emeklilerinin artışları SSK ve Bağ-Kur emeklilerine göre daha düşük çıktı. Bu durumda, refah seviyeleri dikkate alınarak bir eşitleme yapılabilir, böylece tüm kesimlere adil bir zam oranı sağlanabilir.

3- TABAN MAAŞIN ARTIRILMASI

Bir diğer yaklaşım ise, 10 bin lira olan taban maaşın artırılması. Bu uygulama her zam döneminde gerçekleşiyor ve Temmuz ayında da yapılması bekleniyor. Bu şekilde, kök maaşı ne olursa olsun tüm emekliler zam almış olacaklar.

Ancak taban maaşın artırılmaması durumunda, kök maaşı 8 bin liranın altında olan 3,6 milyon emekli zam alamayacak ve 10 bin liranın altında kalmaya devam edecekler.

Ayrıca, 6 aylık enflasyon oranının artışta kullanılması da gündemde. Bu durumda, taban maaşın 12-14 bin TL seviyelerine çıkabileceği öngörülüyor. Eğer yıl sonu enflasyon hedefi olan %38 baz alınırsa, taban maaşın 14-15 bin TL bandında olması bekleniyor.

MECLİS'TE DÜZENLEME YAPILMASI GEREKİYOR

Tüm bu ek ödemelerin yasal olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle karar alındıktan sonra bir yasa teklifi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulacak. TBMM'de görüşüldükten sonra kabul edilmesi halinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecektir.

AYLIKLARA YETİŞİR Mİ?

Emekliler, maaşlarını peşin olarak aldıkları için Temmuz ayında ödenecek aylıklarları zamlı olarak hesaplarına yatırılacak. Ek ödemelere ilişkin karar alındıktan sonra yasa çıktıktan sonra bu ödemeler maaşlara ek olarak yapılacak. Ancak yasa maaş ödeme günlerine yetişmezse, ödemeler Ocak ayındaki gibi daha sonraki tarihlerde hesaplara aktarılacak.

Memur emeklileri her ayın 1'inden itibaren maaş aldıkları için zam şu ana kadar onlara yansıtılmadı. Daha sonra oluşan farklar ödenecek. SSK emeklileri maaşlarını her ayın 17'sinden sonra alırken, Bağ-Kur emeklilerinin maaş günleri her ayın 25'inden sonra başlıyor. Memurlar ise her ayın 15'inde aylıklarını alıyorlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.