Yargıtay’dan milyonlarca emekliyi ilgilendiren emsal bir karar imza atıldı. Özellikle emekli, dul ve yetim maaşı alanların gelir, aylık ve ödeneklerinde, imzalı muvafakat alınmadan haczedilmeyeceği ve bloke konulamayacağına dair karar büyük yankı uyandırdı.
Emeklilerin son dönemde maaş iyileştirmeleri ve zam beklentilerinin artmasının ardından gelen bu tür kararlar ise dikkat çekiyor. Kredi borçları, senet ile yapılan taksitler, vergi borçları gibi birçok farklı borç yüzünden hacizle karşı karşıya kalan emeklilerden gelen şikayetler üzerinde yargı süreci başlamıştı.
EMEKLİ MAAŞINA HACİZ YA DA BLOKE KONULAMIYOR!
Türkiye’de şu anda uygulamada olan Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında, emeklilerin gelir, aylık ve ödeneklerine bankalar tarafından muvafakat alınmadan haciz ya da bloke konulamıyor. Haciz yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczine ilişkin talebin icra müdürünce reddedilmesi gerekiyor.
Konunun yeniden gündeme gelmesinin ardından ‘’yaşam hakkı’’ olarak yüksek mahkeme tarafından değerlendirilen olay, emekli aylığında bankaların bloke, kesinti yapma hakkı olmadığına karar verildi. Ayrıca ilgili kanun kapsamında sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmetleri sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu doğacak alacakları, devir ve temlik edilmez şeklinde de hüküm bulunuyor.
NAFAKA DIŞINDA KESİNTİ YAPILAMIYOR!
Yüksek yargı tarafından verilen karara göre, net asgari ücretin altında kalan emekli aylığından nafaka dışında prim borcu için kesinti yapılması kanuna aykırı bulundu. Emekli aylığının dörtte biri oranında nafakayla birlikte prim kesintisi yapılması üzerine açılan davada yerel mahkeme vatandaşı haklı buldu.
Yargıtay ise emekli aylığı ile kişilere yaşamlarını sürdürmeleri için güvence sağladığı ifade edilerek, kişinin yaşam hakkı olduğuna ve bundan vazgeçilemeyeceğine dikkat çekildi. Karar Yargıtay tarafından da onanarak emsal niteliği oluşturdu. Benzer durumda olan emekliler için de böylece yargı yolu emsal kararla birlikte güçlenmiş oldu.