Milyonlarca kişinin merak ettiği emekli maaşı hesabı: İşte emekliye zam senaryoları!

Ocak ayında yapılacak emekli maaşı zammı ile ilgili olası senaryolar şekillenmeye başladı. Şu anda geçerli olan 12 bin 500 TL'lik emekli taban maaşının yeni zamlarla ne kadar artacağı ve emekli maaşlarının nasıl hesaplanacağı merak ediliyor.

Ocak ayında yapılacak emekli maaşı zammı ile ilgili olası senaryolar şekillenmeye başladı. Şu anda geçerli olan 12 bin 500 TL'lik emekli taban maaşının yeni zamlarla ne kadar artacağı ve emekli maaşlarının nasıl hesaplanacağı merak ediliyor. İşte emeklilere yapılacak yeni zam ve taban maaşıyla ilgili detaylar:

TABAN MAAŞTA ARTIRIM BEKLENİYOR

Temmuz ayında 10 bin TL olan emekli taban maaşı, 12 bin 500 TL'ye çıkarılmıştı. Ocak ayında bu rakamın yeniden artırılması planlanıyor. Aksi takdirde, 11 bin TL ve altında kök maaşı olan emeklilerin sıfır zam alma riski olduğu öngörülüyor. Bu durumu önlemek amacıyla taban maaşların zam oranlarıyla orantılı olarak artırılması hedefleniyor.

YENİ TABAN MAAŞ 17 BİN 687 TL OLARAK HESAPLANDI

Taban maaş artışıyla ilgili çeşitli alternatif senaryolar mevcut. Orta Vadeli Program (OVP) tahminlerine göre, 6 aylık enflasyon verisi yüzde 13,44 uygulanırsa, 12 bin 500 TL olan taban maaş 14 bin 180 TL'ye yükselebilir. Ancak, yıllık enflasyon oranı yüzde 41,5 olduğunda, yeni taban maaş 17 bin 687 TL olarak belirleniyor. Refah payı eklenirse, yüzde 20'lik bir artışla taban maaş 15 bin TL, yüzde 25'lik artışla ise 15 bin 625 TL seviyesine ulaşacak.

SEYYANEN ÖDEME UYGULAMASI DEVAM EDECEK

Taban maaş artışları, emeklilere yapılan sosyal yardımları da artıracak. Yeni belirlenen taban maaşın altında kök aylığı olan emeklilere ödenecek fark, taban maaş seviyesine tamamlanacak. Örneğin, mevcutta 10 bin TL kök aylığı olan bir emekliye 12 bin 500 TL ödeniyor. Eğer taban maaş 15 bin TL'ye çıkarsa, kök aylığa yapılan zam eklenecek. Ancak bu rakam 15 bin TL'nin altında kalırsa, emekliye yeniden seyyanen ödeme yapılacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.