"Türbülans Çiğdem" olarak bilinen Çiğdem İ., uçakları türbülansa girmeden önce uyaran bir algoritma geliştirdiğini ve CAFA Chip adını verdiği bir çip aracılığıyla bunu engellediğini iddia etmişti. Bu vaatleriyle, 11 Eylül 2023 tarihinde Zeytinburnu’nda bir şirket kuran Çiğdem İ., İstanbul Ticaret Odası’na kaydettirdiği bu girişim ile dikkatleri üzerine çekmişti. Ancak, gerçekleştirdiği dolandırıcılık faaliyetleri nedeniyle şimdi hapis cezasıyla karşı karşıya.
ÖĞRENCİSİNİ DE DOLANDIRDI
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianameye göre, Çiğdem İ., özel bir kursta ders verdiği öğrencisi Doğukan K.’ya, uçaklarda türbülansı engelleyecek bir çip geliştirdiğini ve yatırım yapması halinde 3 katı kazanç sağlayacağını vaat etti. Bu teklife kanarak 40 bin lira gönderen Doğukan K., yatırımının geri dönüşünü beklerken, paranın kendisine ulaşmaması üzerine Marmara Üniversitesi’ni arayarak durumu araştırdı. Üniversite, Çiğdem İlgün’ün onların çalışanı olmadığını belirtti.
TÜRBÜLANS VURGUNU DAVASI
Çiğdem İ., yalnızca öğrencisini değil, aralarında akrabaları, pilotları ve iş insanlarının da bulunduğu çok sayıda kişiyi dolandırmıştı. Türbülans vurgunu davasında Çiğdem İ. hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
1 YIL HAPİS CEZASI
Mahkeme, sanığın çeşitli vaatlerde bulunarak para tahsil ettiğini ancak bu parayı geri ödemediğini belirterek, dolandırıcılık suçundan 1 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Çiğdem İ.’nin suç sonrası tutumu ve dosyadaki kişiliği nedeniyle cezada herhangi bir indirim yapılmazken, zararın giderilmemiş olması ve cezadan caydırıcılık sağlanması amacıyla mahkeme, cezanın ertelenmesine de karar vermedi.