Mısır’ın Kafrü’ş Şeyh kentinde yapılan kazılarda, ortalama 2.500 yıl öncesine tarihlenen ve MÖ 6. yüzyıla ait en büyük astronomik gözlemevi gün yüzüne çıkarıldı.
Mısırlılar, astronomide birçok yenilik keşfeden ilk medeniyetlerden biriydi ve 365 günlük takvimi kullanan ilk toplumlar arasında yer alıyordu. Güneş, Ay ve gezegenlerin hareketlerini gözlemleyerek gökyüzüne bakarak haritalar çıkarmışlardı.
Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı, bu gözlemevinin gökcisimlerinin hareketlerini izlemek ve kaydetmek amacıyla inşa edildiğini açıkladı.
850 metrekarelik bir alana sahip olan gözlemevinin girişi, Güneş’in doğduğu yöne, yani doğuya bakıyor. Yapının ortasında bulunan L şeklindeki salonda, mevsimler boyunca Güneş’in doğuş ve batış yönlerindeki değişimini gösteren gravürlerle süslenmiş taş bir platform yer alıyor. Bu bölüm, Antik Mısır tapınaklarının girişlerine benzemesiyle dikkat çekiyor.
Arkeologlar, gözlemevinde ayrıca 4,8 metre uzunluğunda bir gölge saati, merkhet olarak bilinen ölçüm aletleri ve çeşitli heykellerin yanı sıra çanak çömlek gibi tarihi eserler de buldu. Gölge saati, Mısırlıların Güneş’in hareketlerine göre zamanı ölçme konusundaki bilgilerini yansıtıyor.
Tarihi Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Muhammed İsmail Halid, bu keşfin Antik Mısırlıların astronomideki yeteneklerini ve bilgilerini gözler önüne serdiğini vurguladı.