Mısır'da ekonomik kriz nedeniyle devalüasyon sonrasında tüketim neredeyse tamamen durdu. Mısır poundunun yüzde 40 değer kaybetmesinin ardından, tüketiciler otomobil ve beyaz eşya gibi ürünlerde fiyatların daha da düşmesini bekleyerek alışverişlerini erteledi. Elektrik ve yakıt gibi temel harcamalarda ise zam yapılması öngörülüyor.
Mısır, ekonomik krizle mücadele ederken devalüasyonun ardından tüketim neredeyse tamamen durma noktasına geldi. Ülkede Mısır poundunun yüzde 40 oranında değer kaybetmesine izin verildikten sonra, 57 milyar dolarlık bir kurtarma paketi açıklandı. Bu gelişme, özellikle yüksek fiyatlı ürünlerde fiyatların düşmesini beklentisini artırdı.
Bloomberg'e göre, tüketiciler otomobil, beyaz eşya ve mobilya gibi ürünlerde fiyatların daha da düşeceğini düşünerek alışverişlerini ertelemeye başladı.
Analizler, Mısır’daki fiyatların Nijerya ve Arjantin gibi devalüasyon yaşamış ülkelerden farklı bir seyir izlediğini belirtiyor. Ülkede ithalatçılar, stokçuluk yaparak fiyatları yüksek tutma eğilimindeyken, doların serbestçe bulunabilir hale gelmesi ve Mısır poundunun değer kazanması, fahiş fiyatlarda düşüş sağladı.
Otomobil ve beyaz eşyaların fiyatları gerilemesine rağmen, elektrik ve yakıt gibi temel harcamalarda zam yapılması bekleniyor. 2021 yılına kıyasla otomobil satışları yüzde 75, fiyatları ise yüzde 25 oranında düştü.
Mısır’da enflasyon, dört aydır geriliyor ve Eylül ayındaki yüzde 38'lik rekor seviyeden 10 puan düşüş kaydetti. Bu dönemde giyim ve ulaşım maliyetleri artsa da, gıda fiyatları geçen ay artış gösterdi.
Analistlere göre, tüketiciler ve tüccarlar döviz dalgalanmalarının etkisinin geçmesini bekleyerek, bir bekleme stratejisi uyguluyor.