MİT, geçmişte kullanılan dinleme cihazları ve objeleri paylaştı!

İstihbarat tarihine ışık tutan paylaşımlar, gizli dinleme cihazlarının yaratıcı ve riskli kullanım yöntemlerini gözler önüne seriyor.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), geçmiş yıllarda istihbarat servislerince kullanılan çeşitli dinleme cihazları, gizli kameralar ve bu cihazların gizlendiği objeleri paylaştı.

1965'ten 2000'lerin başına kadar kullanılan bu cihaz ve objeler, MİT'in resmi web sitesindeki "Özel koleksiyon" bölümünde sergilenmeye başlandı.

İstihbarat ajanlarının casusluk ve gizli takip faaliyetlerinde kullandığı dinleme cihazlarının gizlendiği objeler büyük ilgi çekti. Tuğla içine yerleştirilmiş dinleme cihazı, gizli kameralı robot kravat, ayakkabı topuğunda saklı ses kayıt cihazı ve Avrupa'daki bir Türk büyükelçilik binasında bulunan dinleme cihazı, paylaşılan fotoğraflar arasında öne çıktı.

Tuğlaya gizlenmiş dinleme sistemi
1965'te Avrupa'daki bir Türk büyükelçilik binasında MİT'in ele geçirdiği diyafon hakkında paylaşılan bilgilerde, bu cihazın büyükelçinin odasında gizli dinleme yapmak amacıyla karşı ülkenin istihbarat ajanları tarafından kullanıldığı belirtildi.

1976'da Avrupa'daki bir Türk büyükelçilik binasında da tuğla içine yerleştirilmiş dinleme cihazının bulunduğu açıklandı. İstihbarat tarihinde kullanılan yöntemlerden biri olarak bilinen "filme alınmış doküman görüntüsünü gizleme tekniği"nin, 1970'lerde MİT tarafından gizli haberleşmelerde kullanıldığı belirtildi.

Bu teknikte, kart üzerindeki şifreli metinlerin, büyüteç yardımıyla okunabilecek kadar küçük şekilde fotoğrafa monte edildiği ve ancak kimyasal bir çözelti uygulandığında görünür hale geldiği aktarıldı.

Robot kravat
Paylaşılan bilgilere göre, 1965-1980 yılları arasında, broş şeklinde ve 1,5 santimetre çapındaki bir kamera ile donatılmış robot kravatlar operasyonlarda görüntü almayı sağladı.

1967-1989 yılları arasında ayakkabı topuğuna gizlenmiş dinleme cihazları, dönemin en yaygın fakat riskli yöntemlerinden biri olarak öne çıktı. Ayrıca, sigara paketlerine yerleştirilen telsiz vericilerin 2000'li yılların başından itibaren çeşitli operasyonlarda kullanıldığı belirtildi.

Bu yöntem birçok operasyonda başarılı sonuçlar sağladı. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.