Montrö bildirisine dava açılmıştı: İstinaf, imzacı emekli amirallere beraati onadı

Deniz Kuvvetleri'nden emekli 103 amiral, Montrö Sözleşmesi'ni tartışmaya açan söylemlerle ilgili yayımladıkları bildirinin ardından açılan davada beraat etti. İstinaf mahkemesi, suç unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle önceki kararı onayladı.

Deniz Kuvvetleri'nden emekli 103 amiralin, Montrö Sözleşmesi'ni tartışmaya açacak söylemlerden kaçınılması uyarısını içeren bildirisi nedeniyle açılan davada, daha önce verilen beraat kararı istinaf mahkemesinde de onaylandı.

Eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un bir canlı yayında "Cumhurbaşkanı Montrö'yü feshedebilir mi?" sorusuna "Teknik olarak yapabilir" yanıtını vermesi, tepkilere yol açmıştı. Şentop’un açıklamasının ardından Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı'nın tarikat evinden sarık ve cüppeli fotoğraflarının gündeme gelmesi tartışmaları artırdı.

Bu gelişmeler üzerine, 3 Nisan 2021 gecesi Türk Deniz Kuvvetleri'nden emekli 103 amiral ve 1 general, "Emekli Amiraller Bildirisi"ni yayımladı. Bildiride, "Sözleşmenin tartışma konusu yapılmasına neden olacak söylem ve eylemlerden kaçınılması gerektiği" vurgulandı. 4 Nisan sabahı, "Emekli Amiraller Bildirisi" kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

Bildirinin ardından yurttaşların desteği ve iktidarın tepkisi gelirken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, aynı gün bildiriyi imzalayanlar hakkında Türk Ceza Kanunu'ndaki "devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma" suçundan soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında emekli amiraller Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nedir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal gözaltına alındı. Gözaltına alınan amiraller, 13 Nisan'da adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı; diğer amiraller ise 16 Nisan ve 27 Mayıs'ta ifadeye çağrılarak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İstinaf mahkemesi, beraat kararını onayladı. Cumhuriyet'ten Aytınç Ürkmez'in haberine göre, davanın 20 Aralık 2022'deki karar duruşmasında, 103 sanık hakkında "suçun yasal unsurlarının oluşmadığı" gerekçesiyle oybirliğiyle beraat kararı verildi. Bunun ardından dosya savcısı ve katılan Cumhurbaşkanlığı vekili, "tüm sanıklar hakkında verilen hüküm yönünden" istinaf başvurusunda bulundu. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 22. Ceza Dairesi, 21 Ekim'de başvuruyu değerlendirerek, verilen hükümde bir isabetsizlik bulunmadığına karar verdi ve istinaf başvurularını "ayrı ayrı esastan reddetti." Daire, itiraz yasa yolunun ve Yargıtay'a temyiz yolunun açık olduğunu da belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.