Mossad'ın suikast operasyonu: Sahte şirketler kurdular, dev yatırım yaptılar, aylarca beklediler!

Lübnan'da Hizbullah'a ait çağrı cihazları ve telsizlerin patlaması, teknolojiyle gerçekleştirilen yeni bir savaş dönemine işaret ediyor. İsrail'in uzun süre planladığı bu saldırıda, patlayıcı yüklü cihazlar kullanıldı. 32 kişi hayatını kaybetti, 2.800'den fazla kişi yaralandı.

TEKNOLOJİYLE YENİ BİR SAVAŞ DÖNEMİ

Lübnan'da Hizbullah'a ait çağrı cihazları ve telsizlerin patlaması, teknolojiyle gerçekleştirilen yeni bir savaş dönemine işaret ediyor. 

SALDIRILARIN DETAYLARI

Salı günü Hizbullah üyelerine dağıtılan çağrı cihazlarının eş zamanlı patlaması ülkeyi kaosa sürükledi. Sağlık Bakanlığı, patlamalar sonucu ikisi çocuk olmak üzere 12 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı.

İSRAİL'İN STRATEJİSİ

Ertesi gün, başkent Beyrut ve diğer bölgelerde telsizlerin patlaması sonucu 20 kişi hayatını kaybetti, 450'den fazla kişi yaralandı. Bu patlamalarda çok sayıda Hizbullah üyesi hayatını kaybetti. 

PLANLI SUİKAST OPERASYONU

Gazze'deki savaşın ardından İsrail, Lübnan sınırında Hizbullah ile çatışmaya devam ediyor. İsrail'in Lübnan'ı hedef alan bu son saldırısı, "siber savaşlar" açısından yeni bir dönemin başladığını düşündürdü.

MOSSAD'IN OPERASYONU

New York Times'ın haberine göre, İsrail istihbaratı, Hizbullah'a büyük bir darbe indiren bu saldırıyı aylarca planladı ve büyük yatırımlar yaptı. Mossad, Hizbullah'a satılan patlayıcı yüklü cihazları bizzat üretti ve bunun için sahte şirketler kurdu.

YENİ SAVAŞ DÖNEMİ

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail'in saldırılarından sonra cep telefonlarını yasaklayarak, 80'lerden kalma çağrı cihazlarının kullanılmasını talep etmişti. Bu durumu öğrenen İsrail, karmaşık bir suikast operasyonunu devreye soktu. 

PATLAYICI CİHAZLARIN KULLANIMI

İsrail, uluslararası çağrı cihazı üreticisi görünümündeki sahte şirketler aracılığıyla Hizbullah'a patlayıcı yüklü cihazlar sattı. Macaristan merkezli B.A.C. Consulting adlı sahte şirketin yanı sıra en az iki düzmece şirket daha kuruldu ve operasyon Mossad tarafından yönetildi. 2022'den itibaren Lübnan'a gönderilen cihazlarda patlayıcı PETN yerleştirildi ve bu hafta binlerce Lübnanlıya gönderilen mesajlarla cihazlardaki patlayıcılar patlatıldı.

GELECEKTEKİ TEHDİTLER

Bu olay, uzmanlar tarafından her türlü cihazın bombaya dönüştürülebileceği yeni bir savaş döneminin başlangıcı olarak yorumlanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.