Moto kuryelere vergi getirme planı Meclis'e sunulacak

Hükümet, kayıt dışı çalışan moto kuryeleri vergilendirmek amacıyla yeni torba yasada çalışmalar başlattı. Düzenlemenin 2025 yılı başından itibaren yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Hükümet, yeni torba yasa tasarısında kayıt dışı çalışan moto kuryeleri vergilendirmeyi planlıyor. Ekonomim'in haberine göre, taslak, moto kuryelerin gelir vergisi kapsamına alınmasını ve vergilendirme sürecinin daha basitleştirilmesini öngörüyor. Buna göre, moto kuryeler belli bir tutara kadar sadece stopaj yoluyla vergilendirilecekler. Ayrıca, kuryelerin Türkiye'deki bankalarda hesap açtırmaları ve tüm gelirlerini bu hesaplar üzerinden beyan etmeleri gerekecek.

YÜZDE 15

Bankalar, bu hesaplara aktarılan gelirler üzerinden yüzde 15 oranında gelir vergisi kesintisi yapacaklar.

Moto kuryelerin yıllık brüt geliri 3 milyon lirayı geçmiyorsa, beyanname vermeleri gerekmeyecek. Ancak 3 milyon lirayı aşan kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi zorunlu olacak.

Bu düzenlemenin 2025 yılı başından itibaren yürürlüğe girmesi planlanıyor.

DÜZENLEMENİN AMACI

Düzenlemenin temel amacının kayıt dışı çalışmayı azaltmak, vergi gelirlerini artırmak ve moto kuryelerin haklarını korumak olduğu belirtiliyor.

Bazı moto kurye temsilcileri düzenlemeye olumlu yaklaşırken, bazıları stopaj oranının fazla olduğunu ve 3 milyon lira sınırının yetersiz olduğunu dile getiriyor.

Düzenlemenin moto kurye sektörünü ve kuryelerin gelirlerini ne ölçüde etkileyeceği henüz net olarak bilinmiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.