Motorindeki zamdan sonra benzinde de artış! 21 Mart'tan itibaren fiyatlarda yükseliş bekleniyor

Motorinde zam beklentisiyle ilgili haberin ardından, benzin fiyatlarında da artış olacağı duyuruldu. 21 Mart itibarıyla geçerli olmak üzere benzin fiyatlarına 1 lira 50 kuruş zam yapılması bekleniyor.

Brent petrol fiyatlarının yükselmesi ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar, halkın akaryakıt fiyatlarını yakından izlemesine yol açıyor. Özellikle benzin ve motorin fiyatlarındaki değişiklikler, günlük yaşamı doğrudan etkiliyor.

Sektör kaynaklarına göre, 21 Mart 2024 tarihinden itibaren benzin fiyatlarında 1 lira 50 kuruşluk bir artış öngörülüyor. Bu artışın ardından, sabah saatlerinde motorin fiyatlarında da 1 lira 30 kuruşluk bir yükseliş yaşandığı haberleri geldi.

Son fiyatlara bakıldığında, İstanbul'da motorin litre fiyatı 41.82 TL iken, benzinin litresi ortalama 42.06 TL olarak belirlenmiş.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları, Gümrüksüz Rafineri Fiyatı üzerine ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) payları eklenerek hesaplanır. Bu işlem sonucunda KDV hariç Rafineri satış fiyatı elde edilir. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında belirlenen günlük CIF (Cost, Insurance, Freight) Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takibi ile belirlenir. Bu şekilde, gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı belirli bir fiyat değişim farkı ile oluşturulur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Kira krizinde dikkat çeken rakam: Ara bulucuya başvuru sayısı 169 bini aştı!
Rekabet Kurumu: Özel Fransız Liselerine 21 Milyon TL Ceza Kesildi
Merkez Bankası Başkanı: 2024 Enflasyon Tahmini Yüzde 38'e Yükseldi
Dış Ticaret Haddi Yükseldi, İhracat ve İthalat Miktarlarında Düşüş Devam Ediyor
THY'den Jose Mourinho'lu o reklam, gösterildi!