Mozart'ın bilinmeyen bir bestesi ortaya çıktı!

Wolfgang Amadeus Mozart'a ait bir eser, Almanya'daki Leipzig Şehir Kütüphanesi'nde bulundu. 1760'ların ikinci yarısında bestelendiği tahmin edilen eser, yaylı çalgılar üçlüsü için 7 küçük hareketten oluşuyor ve ortalama 12 dakika sürüyor.

Wolfgang Amadeus Mozart'ın muhtemelen çocukluğunda bestelediği bir eser Almanya'daki bir kütüphanede bulundu. Leipzig Şehir Kütüphaneleri, bu eserin 1760'ların ikinci yarısında bestelendiğini ve yaylı çalgılar üçlüsü için 7 küçük hareketten oluştuğunu açıkladı. Eserin tamamının ortalama 12 dakika sürdüğü belirtildi.

Araştırmacılar, Mozart'ın müzik eserlerini kronolojik olarak sıralayan Köchel Dizini'nin son versiyonu üzerinde çalışırken bu eseri keşfettiler. Eserin, Mozart tarafından kağıda geçirilmediği ve 1780 civarında oluşturulmuş bir kopya olduğu düşünülüyor. Bu çalışmanın, Mozart'ın ilk İtalya seyahatinden önce bestelendiği tahmin ediliyor.

Yeni bulunan eser, "Ganz kleine Nachtmusik" adıyla biliniyor ve perşembe günü Salzburg'da bir yaylı çalgılar üçlüsü tarafından icra edildi. Ayrıca Köchel Dizini'nin son versiyonu da bu etkinlikte tanıtıldı.

Uluslararası Mozart Vakfı'ndan Ulrich Leisinger, bu buluşun pek çok yeni keşfe kapı açabileceğini vurgulayarak, Mozart'ın genellikle piyano müziği, arya ve senfonilerle tanındığını, ancak babasının oda müziğine de işaret ettiğini belirtti. Leisinger, eserinin ilhamının Mozart'ın ablasından gelmiş olabileceğini ve bu nedenle kardeşine dair bir hatıra olarak saklandığını düşündüklerini ifade etti.

Sadece 35 yıl yaşayan Mozart hakkında yapılan araştırmalar devam ediyor. Geçen yıl sunulan bir çalışmada, özellikle doktor muayenelerinde canı yanan yeni doğmuş bebeklerin Mozart dinletilerek sakinleştirilebileceği ortaya konmuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.