Muğla'da Roma Hamamında Timsah ve Flamingo Mozaiği Keşfedildi!

Muğla'nın Milas ilçesindeki Herakleia Antik Kenti'ndeki kazılarda, Roma hamamının tabanında timsah, yunus, flamingo ve yılan balığı betimlemeli mozaikler bulundu. Hamam, geçmişte köylüler tarafından ahır olarak kullanılıyordu.

Muğla'nın Milas ilçesindeki Herakleia Antik Kenti'nde devam eden kazılarda, Roma dönemine ait önemli bir hamam yapısı keşfedildi. Kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras Projesi kapsamında 2024 yılında başlatıldı. Herakleia Kazısı Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer, kazılar sırasında Roma hamamının çok iyi korunmuş yapısının ortaya çıktığını belirtti.

KORUNMUŞ YAPI VE ARKEOLOJİK VERİLER

Büyüközer, hamamın şehir için büyük bir öneme sahip olduğunu ve yapının neredeyse çatı seviyesine kadar ayakta olduğunu vurguladı. Yaptıkları kazılarda, 2 metreden fazla dolgu kazıldığı ve önemli arkeolojik verilere ulaşıldığı ifade edildi.

MUĞLA'DA TİMSAHLARIN YAŞAMIŞ OLABİLECEĞİ İHTİMALİ

Herakleia Antik Kenti’nde ortaya çıkan mozaikler oldukça ilgi çekti. Hamamın soğukluk kısmında, 6 timsah betimi yer alan bir mozaik açığa çıktı. Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer, bu mozaiklerin oldukça ilgi uyandırdığını belirterek, "Bu coğrafya timsahların yaşaması için uygun değil ancak bu mozaiği yapan usta, timsahları çok iyi bir şekilde gözlemlemiş ve detaylı bir şekilde resmetmiş" dedi. Bu bulgu, antik dönemde timsahların yaşadığına dair bir ipucu olabilir.

YUNUSLAR, FLAMİNGOLAR VE YILAN BALIKLARI

Kazılarda ayrıca, hamamın ılık kısmında flamingolar, yunuslar ve yılan balığı figürlerinin yer aldığı başka bir mozaik taban da ortaya çıktı. Flamingoların ağzında kırmızı taşlardan yapılmış yılan balıkları yer alırken, yılan balığının bu coğrafya için önemli bir hayvan olduğu ifade edildi. Flamingolar ise hâlâ bölgede yaşayan kuş türlerinden. Büyüközer, bu eserlerin sanatçının gözlemleri doğrultusunda yapıldığını belirtti.

KÖYLÜLER TARAFINDAN AHIR OLARAK KULLANILMIŞ

Büyüközer, kazılarda ortaya çıkan hamam yapısının geçmişte köylüler tarafından farklı işlevlerle kullanıldığını belirtti. Hamamın, bir dönem köylüler tarafından ahır olarak kullanıldığını söyledi. Halen hamamın yan tarafının ahır olarak kullanılmaya devam ettiğini ifade eden Büyüközer, mozaikler ve bulguların bölge halkının ilgisini çektiğini söyledi.

TARİHİ ESERLERİN KEŞFİ ŞAŞIRTTI

Kapıkırı Mahallesi'nde yaşayan 68 yaşındaki Turcen Aydın, uzun yıllar mozaiklerin bulunduğu alana hayvanlarını bağladığını belirtti. Aydın, kazıların ardından ortaya çıkan mozaikleri görünce çok şaşırdığını ve "Meğerse bir tarihin üzerinde yaşamışız, haberimiz yokmuş" ifadeleriyle şaşkınlığını dile getirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.