Muhalefete 'İsmail Abi' freni

Başkanlık rejimine zemin hazırlamak için Meclis’i çalıştırmayarak işlevsiz hale getirmeye yönelik AKP taktiği ile vekillerin hükümeti denetim yollarını kullanması engelleniyor.TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın, muhalefetten...

Başkanlık rejimine zemin hazırlamak için Meclis’i çalıştırmayarak işlevsiz hale getirmeye yönelik AKP taktiği ile vekillerin hükümeti denetim yollarını kullanması engelleniyor.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın, muhalefetten gelen soru ve araştırma önergelerine yönelik “iade'' kararlarının sayısı her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz günlerde 'iade' konusu meclis gündemine taşınmış, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Kahraman’ın tutumunu eleştirerek “Geçmiş başkanlar da koruma güdüsüyle belli tasarruflarda bulunmuşlardı, ama Sayın Kahraman’da bu pik yaptı, had safhaya çıktı. Başkanın yaptığı açıkça işgüzarlıktır. Buna hakkı da haddi de yoktur'' ifadelerini kullanmıştı.

Birgün'den Sebahat Karakoyun'un haberine göre, TBMM’de üç aylık dönemde 184 yazılı soru önergesi içtüzüğe uygun olmadığı “kaba ve yaralayıcı ifadeler'' bulunduğu gerekçesiyle iade edilirken, aynı dönemde muhalefetin verdiği 58 araştırma önergesi de işleme konulmadı.

''GERİ ÇEVRİLEBİLİR'

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, TBMM Başkanlığı’nın işleme koymayıp iade ettiği soru önergeleri ile araştırma önergelerini Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın imzasıyla Botan’a gönderilen yanıt, parlamentoyu işlevsiz hale getirmeye yönelik AKP taktiğini göz önüne serdi.

24’üncü dönemde toplam bin 279 sözlü, 4 bin 907 yazılı soru önergesi ve 38 Meclis araştırması önergesi iade edilirken, 7 Haziran seçimlerinin ardından oluşan 25’inci dönemde 1 sözlü, 389 yazılı soru önergesi geri çevrildi. 1 Kasım seçimlerinden sonra oluşan 26’ıncı dönemde ise 12 Şubat’a kadar geçen üç buçuk aya yakın dönemde 184 yazılı soru önergesi iade edildi. Aynı dönemde iade edilen Meclis araştırma önergesi sayısı da 58 olarak kayda geçti.

Botan’a gönderilen yanıtta, TBMM içtüzük hükümleri anımsatılarak “kaba ve yaralayıcı sözler bulunan önergelerin geri çevrilebileceği'' savunuldu. 25’inci dönemde reddedilen 389 yazılı soru önergesinin partilere göre dağılımına bakıldığında MHP’nin 212, CHP’nin 164, HDP’nin ise 13 yazılı soru önergesinin işleme konulmadığı dikkati çekerken, 26’ıncı dönemde ilk sıraya HDP yerleşti. Bu dönemde HDP’li vekillerin verdiği 138 yazılı önergesi TBMM Başkanlığı’nca işleme konulmayarak iade edildi. HDP’yi 40 önerge ile CHP izlerken, MHP’li vekillerin reddedilen yazılı önergelerinin sayısı 6 oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

'Şu ana kadar kayyım yaşanmamasından memnuniyet duydum'
Basını özgür bir Türkiye, demokrasimiz için şarttır
Akit yazarı, Cumhur'a seçim mağlubiyeti sebebiyle hesap sorulması gereken yerleri sıraladı
AK Parti bence geç kalıyor, hemen değişim yapmalı
CHP ile Gezi mahkumlarını salma pazarlığı mı?