Muhalefetten Sert Çıkış: S-400 ve F-35 İçin Harcanan 140 Milyar Boşa Gitti

İktidarın, savunma harcamaları için ödediği 140 milyar lira eleştirilerin odağında. Muhalefet, depoda bekleyen S-400'ler ve alınamayan F-35 uçakları için büyük bir maddi kayıp yaşandığını vurguladı.

İktidar, Meclis’e 70 milyar liralık ek kaynak için yeni vergi paketi sunarken, Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemleri ve halen teslim alınamayan F-35 savaş uçakları için yapılan harcamalar gündemdeki yerini koruyor. Toplamda 140 milyar lirayı bulan bu harcamalar, muhalefet tarafından sert eleştirilere hedef oldu.

CHP Eskişehir Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Utku Çakırözer, S-400 hava savunma sistemleri için 2.5 milyar dolar (yaklaşık 70 milyar lira) ve F-35 savaş uçakları için 1.5 milyar dolar (yaklaşık 35 milyar lira) ödendiğini belirterek, bu harcamaların ülkeye hiçbir somut geri dönüş sağlamadığını vurguladı. Çakırözer, "Rusya’dan alınan S-400'ler depoda bekletiliyor ve NATO üyesi olarak kullanmamız da mümkün değil. Bu hesapsız harcamaların bedelini ise 85 milyon vatandaş ödüyor" dedi.

RUSYA İLE S-400 ANLAŞMASI ABD YAPTIRIMLARINI GETİRDİ


S-400 alımı, Türkiye'yi ABD ile karşı karşıya getirmiş ve bu nedenle Türkiye, F-35 projesinden çıkarılmıştı. Türkiye, F-35 savaş uçaklarının üretim ortağı olmasına rağmen, satın aldığı uçaklar teslim edilmedi. Bu konuda ABD’nin yaptırımlarına takıldıklarını belirten Çakırözer, "Trump döneminde parasını ödediğimiz 6 adet F-35 uçağımızı alamadık. 1.5 milyar dolar harcadık ancak elimizde uçak yok" ifadelerini kullandı.

VATANDAŞA YÜK BİNDİRİLİYOR


İktidarın savunma sanayi bütçesinden harcanan 140 milyar liranın boşa gittiğini belirten Çakırözer, şimdi bu açıkları kapatmak için vatandaşın vergi yükünün artırıldığını dile getirdi. "70 milyar liralık yeni vergi paketinde vatandaşın kredi kartına, tapusuna, motosikletine göz diktiler" diyen Çakırözer, hükümetin savunma harcamalarındaki hatalarının faturasının halka kesildiğini vurguladı.

EMEKLİ KORGENERAL ERDOĞAN KARAKUŞ: İLİŞKİLER DEVAM EDİYOR


Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş ise S-400 alımı ve F-35 meselesi ile ilgili farklı bir bakış açısı sundu. Karakuş, "S-400’ler için yapılan harcama boşa gitmiş değil, bunlar stratejik olarak depoda bekliyor ve bir tehdit anında kullanılmak üzere hazır tutuluyor" dedi. F-35 programından çıkarılma sürecinin ardından ödenen paranın F-16 uçakları için mahsup edileceğini söyleyen Karakuş, ABD ile savunma sanayi ortaklığının F-16 ve F-4 parçaları üzerinden sürdüğünü belirtti.

Muhalefet ise bu savunmaları yeterli bulmuyor ve yapılan harcamaların Türkiye’ye zarar verdiğini savunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.