Suriye ordusunun saldırılarına karşı karşılık veren ve kuzeybatı Suriye'de birden fazla cepheden harekete geçen Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki muhalif gruplar, Batı Halep bölgesinde pek çok köy ve beldeyi ele geçirerek Halep'in kapılarına dayandı. Şehir merkezine sadece 5 kilometre mesafeye gelen muhalif gruplar, Suriye ordusunun ve Rusya ile İran'ın desteklediği güçlerin hava bombardımanlarıyla karşı karşıya kalıyor.
Türkiye ve Rusya'nın aracılığıyla 5 Mart 2020'de sağlanan ateşkesin sona ermesiyle, muhalif gruplar Batı Halep kırsalında askeri operasyon başlattı. "Saldırıyı Önleme" operasyonu adı verilen harekat kapsamında muhalifler, Halep'in batı kırsalında iki gün içinde 32 köy, 10 belde ve 245 kilometrekarelik stratejik alanı ele geçirdi, Halep'in kapılarına kadar ilerledi.
Halep, 2016'da Suriye ordusunun eline geçmişti ve Esad’ın kente yaptığı simgesel ziyaretten sonra şehir, savaşın önemli bir dönüm noktasını temsil etmeye devam ediyor. Muhalifler, Al-Hota, Orem Al-Kubra, Ainjara ve Regiment gibi stratejik yerleşim birimlerini kontrol altına aldı. Çatışmalarda 8'den fazla rejim subayı ve 30'dan fazla asker öldü, 50'yi aşkın asker ise esir alındı. Ayrıca, Rus ve İran destekli milisler de kayıplar verdi. Kefer Naha beldesinde yoğun çatışmalar yaşanırken, Doğu İdlib'deki Dadih ekseninde orduya ait 4 tank ve 1 BMP zırhlı aracı muhalifler ele geçirdi.
Hava saldırıları ise arttı; Rusya destekli Suriye ordusu, 16 kent ve kasabaya yoğun hava saldırıları gerçekleştirdi. Birçok aile çatışma bölgelerinden kaçmak zorunda kaldı. Muhalifler, M5 otoyolunu ele geçirmek amacıyla ilerliyor ve bu yol, Suriye’nin en önemli ekonomik arterlerinden biri olarak biliniyor.
Öte yandan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, şiddetli çatışmaların yaşandığı bir dönemde Moskova’ya giderek Vladimir Putin’le görüşmek üzere Rusya'ya gittiği iddia ediliyor. Suriye'deki muhalif gruplar, intihar dronları kullanarak Esad güçlerine saldırıyor ve dronlarla askerlere, "Nusayri rejiminden ayrılmalarını" isteyen uyarılar gönderiyor.