Muharrem İnce: Yeniden aday olacağım

CHP''nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce 24 Haziran seçimleri ve seçimin ardından yaşanan gelişmeleri ele aldı. "Hatalarımız neler biliyorum. Apolet tartışmasına fazla uzattım" diyen İnce, seçim gecesinde yaşadıklarını ve Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeyi anlattı. İnce CHP''nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi adaylığı sorusuna da, "Ret" cevabını verdi.

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Habertürk TV'de Didem Arslan Yılmaz'ın sorularını yanıtladı. 

İnce'nin konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

"Anketlerde benim ismim önce çıktığı için aday oldum. Birinci tura çatı adayla girmek matematiğe aykırı.

Sayın Genel Başkanla ilgili en ufak bir şikayetim yok. Aradı beni sordu. Çok ciddi emek harcadılar, ter döktüler. Örgüt çok çalıştı, bir iki can sıkıcı olay oldu. Yeterince maddi destek aldım.  

Yurttaşlarımız yardımcı oldular, para verdiler, emek harcadılar.

Ben bitti demeden bu iş bitmez. Hazırlık süreci var. Önümüzdeki seçime hazırlıklarla girmeliyiz. 

Hatalarımız neler biliyorum. Apolet tartışmasına fazla uzattım. Daha fazla miting yapmalıydım, enerjimin hepsini harcamamışım. 20 gün daha zamanım olsaydı farklı olabilirdi. 'Zafer hazırlık demektir' Mustafa Kemal, Gediz'de Kütahya'da yenildiğinde geri çekildi, hazırlıklarını yaptı. Bütün bu hazırlıkları yapıp önümüzdeki seçime böyle gitmek lazımdı. 

SEÇİM GECESİ YAŞANANLAR

O gün kara yolu ile oyumu kullandıktan sonra geldim. Biz 'bu seçim ikinci tura kalır' dedik. Ben parti rozetimi çıkardım, 'Genel Merkez'den izlemem doğru olmaz' dedim. Konuşma yapmam gerekecekti. İkinci turda diğer partilerden oy isteyecektim.

17.00'de otel ile YSK arasındaki mesafeyi ölçmek için gittim. 7 dakika sürüyordu. YSK'de bulunan arkadaşımız alınan kararlarda bir sıkıntı olmadığını söyledi.

YSK ÖNÜNDE YAŞANANLAR

Kulağıma eğilen arkadaşımız, CHP temsilcisi olarak YSK'de görev yapan arkadaşımızdı, ona 'YSK'nin bugüne kadar aldığı kararlarda bizi rahatsız eden bir şey var mı' diye sordum. Ben seçim meydanlarında 'yanlış bir şey yaparsanız 50 bin avukatla oraya geliriz' dedim. O anda da bu arkadaşa sordum, rahatsız eden bir şey var mı' dediğimde 'yok' dedi. YSK, aldığı kararları CHP temsilcisi kabul etmişse ben niye insanları YSK'ya çağırayım.

İnsanları neden çağırayım? 'Biraz mantığımızı zorlayalım' YSK'nin TV'lere, partilere verdiği bilgiler var, partiden gelen bilgiler var. Partiden gelen bilgileri Engin Altay takip ediyordu, onun göreviydi. O sırada 'Muharrem İnce kaçırıldı' denildi, beni kimse tehdit etmedi. Ben bu millete bir söz verdim, asla yalan söylemeyeceğim. Yaşar Tüzün geldi, "Abuk sabuk iddialar var, konuşma mı yapsan" dedi. Altay, 'YSK, sonuçlarını bekleyelim' dedi. O sırada daha kimse açıklama yapmamıştı.

İSMAİL KÜÇÜKKAYA AÇIKLAMASI

Sosyal medyada bu dedikoduların olduğunu bilsem açıklama yapardım. Altay'ı dinledim. Aday olan kişi, arkadaşlarını dinlemeli. Orada bir hatam oldu, gazeteci arkadaşıma mesaj attım.

Bu bir hatadır, milletimiz yorgunluğuma versin. Hata İsmail'in değil, hata benimdir...

'TOPLUMUN KARŞISINA ÇIKAMAYACAK DURUMDA' İDDİALARI

54 yaşında bir cumhurbaşkanı adayı, ailesinin, 9 aylık gelininin, partili arkadaşlarının yanında böyle bir şey olur mu? Çıkamayacak vaziyette olabilir miyim? Ben nasıl bir durumdaydım anlatayım, önümde kağıtlar, televizyonlar, sıfır bir telefon elimde, televizyon kanalları açık. Emeğimize hakaret ediyorlar.

KİME 'ŞİZOFREN, HASTA İNSAN' DEDİ

Şizofren dediğim için pişman değilim, ben bunu kime söyledim? 'Eşi kaçırıldı' diyor, eşim yanımda, bunu bilerek uyduran insanlar için söyledim, beni merak edip üzülenler için söylemedim. Gece ikiyi geçiyordu oradan çıktığımda. YSK daha açıklama yapmamıştı daha. Yaşar Tüzün beni uyardı ama ben dinlemedim. Hiçbir yarış bitmez. Durumun iç açıcı olmadığını gördüm. Bu yarış adil bir yarış değildi. İstanbul, Ankara, İzmir'de miting yaptık TRT 1 dakika vermedi. Seçime girdik mi evet. Sonucu kabullenmek zorundayız. Demek ki yeniden hazırlanmak lazım. Beni en fazla umutlandıran şey 41 yılda yapamadığımızı 50 günde yaptık.

ERDOĞAN'I NİYE ARADI

Bizim mahalleden bana 'niye kutladın' diyenler oldu. Bu insanlar 26 milyon o insana oy vermiş. O insanlar birini seçmiş, o insanların seçtiği kişiyi ben kutlarım. 26 milyon kişi Erdoğan'a oy vermiş. Ben bu insanları ikna etmek istiyorum. O insanlardan bir daha ki seçimde oy isteyeceğiz

Yeniden cumhurbaşkanı adayı olacağım. Bu iş burada bitmez. Ben bitti demeden bitmez. 14 milyon oy almışız. Partinin ötesinde bir şey. 

Demirtaş ziyaretinin arkasındayım. Siyasete ilke anlamında bakarım. Düzgün siyaset stratejisi kurduğumuzu düşünüyorum. Din ve ana dilde eğitim meselesini konuştuk. Barış dili tutturduğumuzu düşünüyorum.

EKİBİNDE KİMLER VARDI?

Çok fazla insan vardı. Arkadaşlarım, dostlarım vardı. Yalova'da gördüğüm en son validir. Abdülkadir Selvi'nin bilgileri doğru değil, arayıp sorabilirdi. 11 tane profesör, 1 general vardı. Erkan Mumcu, okul arkadaşları. 

ÇALINAN OYLAR

Ben bahane üretiyor değilim. Sonuçta yenildik mi? Biz başaramadık. Başaramayan kim? 15 milyon, Muharrem İnce. Demokrasi böyle bir şey. Ama şikayet etme hakkımız yok. Önümüzde yine seçim var. Bunu sorgulayalım; ne kadar sandıkta gözlemci yoktu? Sandıklarda benim temsilcim yok, partilerin temsilcisi var. Sandıklar güvenli değil. Şu 188 bin sandığın başına şimdiden başlayalım. Cumhurbaşkanlığı seçimi 5 yıla kalmaz. Türkiye ne hale geldiğini görmüyor musunuz? Kasada damat var. Esnaf lokantası gibi. Bu beş sene sürmez. Bu kabine açıklandıktan sonra siyasetin dışına Ak Parti itilmiştir. Buradan başarı çıkmaz. 

BÜLENT TEZCAN AÇIKLAMASI

İkinci tura kaldığını Tezcan bize de söyleseydi. Partiden bana bilgi akışı olmadı. Veri akışında başarısızlık var O açıklama doğru bir açıklama değildi. Kendisi de biliyor. O hesabı partiyi yönetenler verir.

KORAY AYDIN'A TEPKİ

Bu meydan yarışı. Bahane aramayacaksınız. Siz de miting yapsaydınız. Popülerlikleri ben açıklandıktan sonra düştü.

KILIÇDAROĞLU İLE YEMEK

Sayın genel başkanın etrafında koltuk meraklısı çok adam var. Bir gazeteci aradı beni. Daha karar vermemiştik, gazeteci saatini ve yerini söyledi. Yarım saat sonra genel başkan aradı beni. Erdoğan'ın yanına gittiğimde de 'çekyatın yanına oturttu' dedi. Davet sahibi ne verirse yeriz, nereye oturtursa otururuz. Kocaman bir masaydı. Masaya vurmak, ayağına dokunmak mümkün değildi. Bunlar uydurma. Biz özel odaydı. Bence yanlış bir şey yok bunda. Orada konuştuk. Birincisi, bu yemek bir düğün yemeği değildi. Bu yemeğin geleceğini 81 milyon biliyordu. Bu 4 kişinin haricinde kim derse yalan söylüyordur. Hiçbir nezaketsizlik olmadı. Çocuklarımızdan bahsettik. Geldiğimiz bir durum var. Bugün için yaşanan durumlara bakalım. Kurallar ülkesi değil artık Türkiye. Türkiye'nin tek adamlı bir döneme girdiğinde sadece CHP'nin değil tüm cumhuriyet kurumlarının harekete geçmesi lazım. Orada dedim ki; 'yeniden bir yapılanma yapmamız lazım'. Hepimizin CHP'si yapmamız lazım. Bir milyon genç üye yapmamız lazım, 188 bin sandık görevlisini eğitmemiz lazım. Söylemimizi değiştirmeliyiz. Bu iddiaları gerçekleştirmek için sizinle yarışa girmek istemiyorum. Sizi de Onursal Başkan yapalım. Ben meydanlara çıkayım. Genel başkandan tabana kadar, kadrolarımızı değiştirelim. Bir yenilenmeye ihtiyacımız yok. Sayın genel başkan, elini masaya vurmadı. Asla böyle bir şey olmadı. Bu bir gazetecinin yalan haberidir. Sayın Kılıçdaroğlu masaya vuracak biri değil, ben de masaya vurulacak biri değilim. Bana kalsaydı, dışarı çıkıp basının önünde söylerdi. Takdir bana ait değil, davet sahibi ben değilim.

Muharrem İnce farklı bir CHP'li demediler mi? Ben bunu değiştirelim diyorum. Üyeler söz sahibi olmadığı sürece. 50 artı 1'i alamadık. Erdoğan beni geçti başarısız olduk. Ben Erdoğan'ı geçmeliydim. 

DİP DALGA

Oldu dip dalga. 4 milyon fazla bir şey olmuş ama yetmemiş. 50 günde bu kadar oluyor. Demek ki 100 gün olsaydı daha farklı olacaktır. İyi bir hazırlıkla, 1 milyon genç üye kaydederek. 188 bin sandık görevlisini şimdiden yetiştirerek. Anayasa neyse CHP’nin de tüzüğü o. CHP'nin tüzüğü tek adam tüzüğü değil mi? Size bakan biri sizi inandırıcı bulabilir mi? Türkiye'nin anayasasıyla CHP'nin tüzüğü aynıdır. CHP yenilenmelidir, tüzüğünü yenilemelidir. Demokratikleşmelidir. 

CHP kendini yenilemelidir. Aynı şeyleri deneyerek farklı sonuç alamazsınız. Yeni parti kurmayacağım. 

İyi Parti, HDP hamleleri doğru hamlelerdir. 

İBB ADAYLIĞI

Bu teklifi ret ederim. Engin Altay arkadaşımız 'partimizi düşünür' anlamında diyor. Engin Bey de aday olabilir, İstanbul milletvekilidir. Morali bozmamak lazım, umutları dik tutmak lazım. 4 Mayıs'tan sonrasına bakın. Yüzde 18'den 31'e kadar çıkarttık. Meydanlarla bağ kurduk, toplumun her kesiminden insan vardı. O kadar inanıyorum ki, bu başarılmayacak bir şey değil. 50 değil de iyi hazırlanmış 100 günlük zaman dilimi, söylemler netleştirilmiş, hatalar düzeltilerek... Bu söylemlerde dediğim gibi bir hatam oldu. Onu telafi edebilirdik. Bunlar iyi ölçülebilirdi. Gençler çok umut verdi. 18 yaş altı gençlerin yoğun ilgisi müthiş bir şeydi. 

BEN CUMHURBAŞKANLIĞI KOLTUĞUNU İSTİYORUM

CHP koltuğunu değil, ben cumhurbaşkanlığı koltuğunu istiyorum. Ülkeyi kim yönetiyor cumhurbaşkanı. O zaman bir partinin genel başkanın cumhurbaşkanı adayı olması gerekir. Ben cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmanın yöntemini söylüyorum. Bu tüzükle, ne diyeceksiniz? Kendi tüzüğüne bak derler. Bizim tüzükte üyenin hiçbir hakkı yok. Her şeyi MYK belirliyor. Gönlümüzü açalım bu insanlara, örgütü devreye sokalım. 1 milyon üye hedefimiz olsun. Sandığa gitsin, milletvekili adayımız, belediye başkanı adayımız belirlensin.

CHP GENEL BAŞKANLIĞINA ADAY MI

Ben adayım demiyorum. Yürü önümüzden derlerse ben hazırım. Ben imza toplamayacağım. Arkadaşlar toplayacak mı? Görüyorum ben onu. Öncülüğünü yapmayacağım. İnsanlar çıkar ortaya imza toplarlarsa, davet gelirse ben buradayım. En iyisini yaparım. Bu yenişleme olursa umut olur. Umutları tazeleyelim, kendimize gelelim. 

Genel başkan yardımcısının gündeminde kurultay yoktur ama örgütün var. '127 imzayı alamadı' diyenler 444 delegenin imzasını aldım ama. Ben delege olsaydım imza verirdim. Böyle bir çalışma yapıyorlar mı? Yapıyorlar. Arkadaşlar imza toplarlarsa ben buradayım. Yürü önümüzde derlerse yürüyeceğim, ama ben önünüzden yürümek istemiyorum demeyeceğim. 

KILIÇDAROĞLU NE YANIT VERDİ

Gülümsedi, oy geçişleri arasında araştırma yaptıracağını ve araştırma bittiğinde yeniden konuşacağımızı söyledi. 

YEREL SEÇİMLER

Parti kurultaya gitmeli. Ne olmalı derseniz onu bilirim. Bence kadrolarını yenilemelidir, tüzüğünü, programını yenilemelidir. Yoksa başarısız olur. Önce evimin için temizledim, şimdi Türkiyeyi temizleyeyim. bunu yapmalıdır. Bunu söylemeye mecburum. Bu partinin programı, tüzüğü orada durduğu sürece CHP'nin Türkiye demokrasisine laf söyleme hakkı yoktur.

Bu tüzük böyle değildi ki. Bu tüzüğü kadrolar bu hale getirdi. Türkiye'de denetleme mekanizması yok, CHP'de de yok. Türkiye'de liyakat yok, CHP'de de yok. 144 milletvekili, hangi kriterle seçtin? Bu çarkı kırmalıyız. Kıramazsak, güven veremeyiz insanlara. Bunu değiştirmemiz lazım. Bunlar olmazsa parti yüzde 20'nin altına düşer. Şu şu iller tehlikede dedim, ben bir şeyi görüyorum. Önlem alınsın istiyorum. 1250 kurultay delegesinin elinde partinin geleceği. Açıklama yapıyorsun da arkadaşım geleceği görmüyor musun? Bu 1250 kişi bir açıklama yapacak 'Çankaya, Bakırköy bizim, biz memnunuz mu' diyecek. Ben bu düzenden memnun değilim, bu düzeni değiştirmeliyiz. Partiyi demokratikleştirelim.

KARAYALÇIN ÖYMEN GÖRÜŞMESİ

Ben genel başkanlarla sürekli görüşüyorum. Saklım gizlim yok onlara da aynı şeyleri söyledim. Değişimin şart olduğunu söyledim. Bunu anlattım, saklı gizli bir şey yok. Siyaset dünyasında alışık olmadığınız şey bu; söyleyeceğim kardeşim. Bunda yanlış bir şey görmüyorum. Gayet insani bir şey bu. 

Ben bu milletin tam bir ortalama değeriyim. Devlet üniversitelerinde okumuşum, öğretmenlik yapmışım, köyden gelmişim. Nişantaşı kafelerini de tozlu köy yollarını da bilirim. 

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ

Ben görev almak istiyorum. Bu 15 milyonu 30 milyona hazırlamak istiyorum. Beni davet ederseniz, bunu 30 milyon yapacağız. 1 milyon genç üye, sandık şimdiden hazırlanacak, tüzüğümüzü değiştiririz. Meydan meydan, önümüzde var 5 bin gün. O görevleri verirlerse diyorum.

NE YAPACAKSINIZ?

54 yaşındayım kenara çekilecek halim yok. Bekleyeceğim. Kendi imkanlarımla derdimi anlatırım. Devam edeceğim. 

TBMM VE YENİ SİSTEM

Liyakat rafa kaldırıldı. Yakınlık artık. Hukukçu olmadan idari yargıç, profesör olmadan rektör olacaksınız. 18 bin ihraç ne zaman yapılıyor? 8 Temmuz'da ne zaman hazırlanıyor? 4 Haziran'da. Bu sistem yerleşirse 'yaz kızım' olacak Türkiye'nin sistemi. Türkiye'nin en yetenekli insanları getirseniz buradan başarı çıkmaz. Kabine değil, kabile bu. CHP sokakta vermelidir. STK'larda vermelidir. TBMM'de mücadele doğru değil. Siz bir vatandaşsınız bir sorununuz var ben de vekilim. Milletvekili olarak gündeme getiriyordum, bakan bana yanıt veriyordu. Bakanlar Meclis'e gelmeyecek ki. Sayın genel başkanla ayrışıyorum, TBMM'de ne mücadelesi vereceksin? Mücadeleyi meydanlarda vereceksin? 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

“Meral Hanım’a bir kez daha sağlık ve mutluluklar diliyorum”
"İsrafın kaynağı olanlar israfı durduramazlar"
Başkan Ertemur 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı yayımladı
Belediye başkanlarımıza AK Parti'ye geçmeleri için baskı yapılıyor
Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli