Muharrem Sarıkaya: Altı liderin toplantısında bir aksaklık olmazsa yeni bir ittifakın ilk adımı liderler taraf

"Çünkü bir sandık kurulunda söz sahibi olarak yer alınabilmesi için o seçim bölgesinde geçen sandıktan ilk beş arasından çıkmak gerekiyor''

Gazeteci Muharrem Sarıkaya, "Hafta sonu Gelecek Partisi’nin (GP) ev sahipliğinde buluşacak 6’lı masayı oluşturan partilerden bazıları ittifak söylemine uzak duruyor. Ancak bu toplantıda eğer bir aksaklık olmazsa yeni bir ittifakın ilk adımı liderler tarafından imza altına alınmış olacak. İleride içinde de buluşmanın yolunu açacak ittifakın temeli sandığın dışına yönelik…" değerlendirmesini yaptı. 

Sarıkaya yazısında, "Bu toplantıya ev sahipliği yapacak GP lideri Ahmet Davutoğlu hafta başındaki sohbetimizde ele alınacak konu başlıkları arasında saydığı sandık güvenliğine ilişkin yapılacaklar konusunda epey bir yol alınmış. Her ne kadar HDP bu sistemin dışında olsa da geçen seçimde de görüldüğü gibi sandık güvenliği konusunda muhalefetin kendiliğinden işbirliğini kaçınılmaz kılıyor." ifadesini kullandı. 

Sarıkaya şunları kaydetti:

"Çünkü bir sandık kurulunda söz sahibi olarak yer alınabilmesi için o seçim bölgesinde geçen sandıktan ilk beş arasından çıkmak gerekiyor.

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Kanunu gereği, bir ilçede sandık kurulunda görev alabilmek için, son milletvekili genel seçiminde o ilçede en çok oy almış partilerin arasında bulunmak gerekiyor. Bu da özellikle ilk kez seçime girecek olanlar ile geçen seçim o ilçede daha düşük oy almış partilerin sandık kurullarında görev almalarının önüne geçiyor.

Hatta 6’lı masanın en büyük örgütlenmesine sahip olmasına karşın CHP’nin de ilk 5 parti arasına girmekte zorlandığı ilçeler bulunuyor. AK Parti, MHP, BBP, BTP, Hüda-Par sıralaması ile karşılaşılması olası hale geldiği ilçeler olabiliyor. Bu da o sandıkları kontrol etmelerini engellediği gibi veri almakta da zorlanıyor. Nitekim CHP 2018 seçiminde 50 bin sandıktan veri alamadığını bizzat yetkili isimleri tarafından dile getirilmişti. Bu nedenle 6’lı masada liderler Seçim Güvenliği Komisyonu’nu bu mahzurları da geçmişte yaşadıkları için oluşturmuştu. Komisyonda yer alan partilerin üyeleri ile dün sohbet ederken anladım ki oldukça detaylı, her bir ilçeyi hedefleyen ciddi bir çalışma yapılmış.

Yaşanmış örneklerden de yola çıkılarak, komisyon üyesi de olan Muharrem Erkek’in başında bulunduğu CHP Seçim İşleri Başkanlığı’nın deneyimleri ve buna ilişkin çalışmaları, hem de diğer partilerin seçim işleriyle ilgili birimlerinin çalışmaları baz alınmış."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.