Mukabele-i Bilmisil Kanunu'nun Delindiği İddia Ediliyor: Suriyelilere Ait Arazi Miktarı Şaşırtıyor

Türkiye’deki Suriyeli sayısı son 12 yılda 14 binden 3 milyon 96 bin 157’ye yükselirken, yasak olmasına rağmen Suriyelilerin 3 milyon 456 bin 697 metrekare araziye sahip olduğu iddiaları gündemde.

Türkiye'de 12 yıl içinde Suriyeli sayısında rekor bir artış yaşandı ve bu sayı 3 milyon 96 bin 157'ye ulaştı. 2012 yılında yalnızca 14 bin olan Suriyeli sayısının bu denli artmasının ardından, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'nın 29 Ağustos 2024'te açıkladığı verilere göre, Türkiye'de toplam yabancı sayısının da 5 milyonu geçtiği bildirildi.

KONUT VE ARAZİ ALIMI TARTIŞMALARI

CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, yaptığı açıklamada, 1927 yılında çıkarılan Mukabele-i Bilmisil Kanunu'na göre Suriyelilerin Türkiye'den arazi veya konut satın almasının yasak olduğunu belirtti. Ancak, Uzun'un ifadesine göre, Suriyelilerin Türkiye’de 3 milyon 456 bin 697 metrekarelik toprağa sahip olduğu ortaya çıktı. Uzun, "Son 5 yılda 20 milyon 263 bin metrekare arazi yabancılara satıldı. Suriyeliler, kurdukları ya da ortak oldukları 2 bin 568 tüzel kişiliği kullanarak 37 ilde 484 futbol sahası büyüklüğünde toprak ve 33 ilde 3.987 konut, dükkan ve ofis satın almışlar" dedi.

MUKABELE-İ BİLMİSİL KANUNU NEDİR?

1927 yılında çıkarılan 1062 sayılı Mukabele-i Bilmisil Kanunu, Suriye'nin Türklerin taşınmazlarına el koyması sebebiyle yürürlüğe girmiştir. Bu kanuna göre, Türkiye'de hiçbir Suriyeli taşınmaz satın alamaz. Ancak mevcut veriler, bu yasanın göz ardı edildiğini göstermektedir.

Türkiye’deki Suriyeli sayısındaki bu artış ve arazi alımı konusundaki tartışmalar, ülke genelinde farklı görüşler ve endişeler doğurmaktadır. Suriyelilerin Türkiye'deki mülk edinimi ve bunun yasal durumu, kamuoyunun dikkatini çeken önemli bir mesele haline geldi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.