Geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Darülaceze Sosyal Hizmet Şehri'nin temel atma töreninde konuştu.
Haliyle herkes inşaatın 36 ayda bitirileceğini söyleyen müteahhide söylediklerine odaklandı. Erdoğan 36 ay lafını duyunca dedi ki: "Ne diyor bu ya? Sen nasıl Fatih torunusun? Ne yapıyorsun sen ya? Hamza Bey, 36 aydan başladı 30 aya indi. Ne diyor bu? Bu müteahhidi değiştirelim. Sen Kanuni Sultan Süleyman'ı duydun mu, tanıdın mı? Süleymaniye'yi ne kadar zamanda bitirdi…"
Mimar Sinan'ın kalfalık eseri olarak tanımladığı Süleymaniye Camisi, Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle 1551-1558 yılları arasında yapıldı. Ancak Cumhurbaşkanı örnek göstererek Sosyal Hizmet Şehri'nin 12 ayda bitirilmesini istedi. Hatta "Hamza Bey ne diyor bu" diye de bir çıkışı oldu.
Neyse…
Dikkatimi çekti, kimse "kim bu azarlanan müteahhit" diye sormadı.
Kürsüde olan kişi yüklenici firma United Yapı'nın sahibi Şenol Özbek.
İsmi ve şirketi anlatacağım.
Ama burada 125 yıllık Darülaceze'den bahsediyoruz.
Bakın başında kimler var…
Darülaceze Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Saraçoğlu, Başkan Vekili Kemal Akar, Hakan Avdan, Genel Sekreter, Önal İnaltekin Sayman, Hamza Cebeci, Fatih Kulaçoğlu, Ömer Kuran .
Darülacaze'nin başkanlığını da Cumhurbaşkanı Danışmanı olan Hamza Cebeci yapıyor. Erdoğan'ın "Hamza Bey ne diyor bu" dediği kişi Hamza Cebeci.
İktidara yakın isimlerden Mahmut Övür'ün verdiği bilgiye göre Hamza Cebeci, Düzce depreminde yıkılan ve onlarca kişinin öldüğü apartmanın müteahhidiymiş.
Darülaceze'nin İdare Meclisi'nde de tanıdık isimler var. Başkanı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci, Cumhurbaşkanı'nın oğlu Necmeddin Bilal Erdoğan, Abdülhamit'in 4. kuşak torunu Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, Abdurrahman Topbaş, Hasan Şahin, Fuat Kulaçoğlu ve Namık Ayhan, Şerif Esendemir, Tayyip Yaşar.
Yapımına başlanılan Sosyal Hizmet Şehri ile ilgili kayıtlı bir ihaleyi bulamadım.
Muhtemelen pazarlık usulü yapılmış.
İşi yapan firmanın United Grup olduğunu Cumhurbaşkanı'ndan öğrendik.
Peki maliyet nedir?
İhale kaça yapıldı?
Kimler teklif verdi, bilmiyoruz.
Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci, daha önce İstanbul'da 150 dönümlük arazide bin 500 kişiye hizmet verebilecek bir "Darülaceze Sosyal Hizmet Şehri" inşa edeceklerini açıklamıştı.
Önce Avrupa Yakası'nda 500 dönümlük bir yer bulduklarını ancak eğim nedeniyle bu işe uygun olmadığını belirtti. Daha sonra, "Düz ve mera olan arazilerin Hazine arazisi olması lazım ki Darülaceze bunlara sahip olabilsin. Yoksa parayla satın almaya kalktığınız zaman, İstanbul'da bu tip yerleri almaya bütçe yetmez" ifadelerini kullandı ve istediği oldu.
Merayı önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na aktardıklarını ardından Hazine'nin kullanım hakkını 49 yıllığına Darülaceze'ye verdiğini aktaran Hamza Cebeci devamında şunları söylüyor:
"Darülaceze, Kızılay ve Yeşilay statüsüne geçerek bu yeri almış oldu. Anadolu Yakası'nda da Akfırat taraflarında böyle 500 dönüme yakın bir yer belirledik. Cumhurbaşkanımız bize bu yerleri bulmamızı emrettikten sonra yerlerin hem ana arterlere hem de havaalanlarına yakın olmasını istedi. Arnavutköy Yassıören'deki bu yer hem 3. havaalanına hem Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne yakın."
Yani proje 70-80 milyon Dolar. Açıklamalardan anladığım bu, tutara arazi bedeli hariç. Türk Lirası karşılığı 1 milyar 200 milyon TL.
Düşüncem bu maliyetin çok daha fazla olduğu yönünde…
Cumhurbaşkanının fırçaladığı müteahhide gelirsek.
Firma kimdir diye baktığımızda sitesinde şu bilgi yer alıyor:
"1974 yılında otomotiv sektöründe başlayan United Group, bugün faaliyetlerini; Entegre Tesis Yönetim hizmetleri, Güvenlik, Profesyonel Temizlik, İnşaat, Otomotiv ve Teknoloji sektörlerinde sürdürmektedir. 2014 yılında yaşadığı değişim ve dönüşümle birlikte, farklı sektörlere yatırım yaparak her geçen yıl hızla büyüyen ve gelişen bir yapıya kavuşan United Group, müşteri merkezli hizmet anlayışı ve sürdürülebilir büyüme odaklı bir stratejiyle ilerlemektedir.
United Group, 350 idari kadro ve 8000'i aşkın saha çalışanıyla Türkiye'nin 68 ilinde, İstanbul Genel Merkezi ve Ankara Bölge Ofisiyle müşterilerine, hizmet verdiği her alanda entegre çözümleri yüksek kaliteyle sunmakta olan bir kuruluştur."
Elektronik Kamu Aydınlatma Platformunda (EKAP) yer alan bilgilere göre devlet kurumlarına toplamda 2.9 milyon tutarında 9 iş yapmış gözüküyor. Sitesinde ise Kapalı Çarşı'nın güvenliğinden, İstanbul Havalimanı'nın temizliğine, TÜRGEV'den RIXOS otellerine varana kadar bir çok büyük kurumun ve firmanın referanslarını sunmuş.
Karşıma artık bizleri şaşırtmayan bir haber çıktı.
Anadolu Ajansı'nın 17 Mart 2019 tarihli haberine göre Bilal Erdoğan'ın arkadaşıymış.
Hatta bir Mevlevihane açılışında beraber "mangala" oynamışlar.
Fakat ilginç bir şey dikkatimi çekti. Açık kaynaklarda Şenol Özbek ile ilgili neredeyse hiçbir bilgi yok. Sanki pek görünmek istemiyor.
Telefon numarasını buldum. Aradım. Kim olduğunu nasıl kurulduğunu, nasıl zenginleştiğini sormak istedim.
Konuşmak istemediğini söyleyerek hiçbir şeye yanıt vermedi. Hatta telefonunu nereden bulduğumu da sordu.
"Şeffaflık" çağında bu çekince neden anlamadım.
Takip edeceğim…