Murat Kurum'un Maden Yanıtı: 'ÇED Raporuyla Ne Alakası Var?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'un İliç'teki maden faciasına ilişkin şaşırtıcı yanıtı tepki çekti. Eski Çevre Bakanı, "Faaliyet izni vermiyoruz, ÇED raporuyla toprak kaymasının ne alakası var?" diyerek bilimsel eleştirilere karşı çıktı.

AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Murat Kurum, İliç’teki maden faciasının ardından gelen eleştirilere, "Faaliyet iznini biz vermiyoruz... ÇED raporuyla, toprak kaymasının ne alakası var?" şeklindeki sözleri tepki çekti. Uzmanlar, Kurum'un bakanlık yaptığı dönemde imzalanan ÇED raporlarını hatırlatarak İstanbul'da yaşanabilecek tehlikelere dikkat çekiyor.

Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır'a konuşan Eski Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, "Bu kişi, Çevre Bakanlığı yaptı, yazık. Nasıl ÇED raporuyla kaymanın ilgisi yok? Şimdi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday. İstanbul’u da İliç gibi mi yapmak istiyorlar?" ifadelerinde bulundu.

Torun, ÇED raporları ile madenin çevreyi nasıl etkilediğine bakıldığına işaret ederek, "Bakanın açıklaması kahve sohbeti gibi. Bilimsel yanı yok" dedi. Madende liç yığınının olması gerekenin 3-4 katı yüksekliğe ulaştığını ve taban eğiliminin 10 derece olması gerekirken burada 50-60 derecelerde olduğunu belirten Torun, "135 kez kontrol ettik diyorlar. Neyi kontrol etmişler? 250 metrenin üzerine çıkan koca liç dağını görmemişler mi?" şeklinde tepkisini dile getirdi.

Çevre izin lisansının Ekim 2023’te yenilendiğine işaret eden Torun, "Çevre lisansı beş yılda bir yenilenir. Bu arada oranın siyanür borusu patladı. Ondan sonra da çevre izin lisansı yenileniyor. Olacak şey değil" değerlendirmesini yaptı.

Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen toprak kayması olayında, 13 Şubat'ta 800 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru 10 milyon metreküp toprak aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, en az 9 işçinin bu kayan toprağın altında kaldığını belirtti. Şirketin, Murat Kurum'un Çevre Bakanlığı döneminde kapasite artırımına gitmesi ve maden hakkında "ÇED raporuna gerek yok" kararı alması tepkilere neden oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazası enkazına varılma anına ait görüntüler yayınlandı
Ahu Tuğba'dan Sevenlerini Üzecek Açıklama Peş Peşe!
Dilan Polat'ın Cezaevi Kabusu Adli Tıp'a Taşındı: Tahliye Yolunda mı?
İran’da cumhurbaşkanlığı seçimi tarihi belli oldu!
Milyonlarca sürücü ve adaylarını ilgilendiriyor: Uyku apnesi iddiasına resmi açıklama geldi