Murat Muratoğlu: İnanç ve sabır mı yoksa bilgi ve bilim mi?

Sözcü gazetesi yazarı Murat Muratoğlu, Türkiye'nin kredi risk priminin (CDS) 900'lere çıkmasının borçlanmayı maliyetli hale getirmesinin yanı sıra mevcut borçları ödemekte de zorlanılacağına işaret etti.

Borçlanılamayan yerde dövize olan talebin ve buna bağlı olarak da döviz fiyatlarının yukarı yönlü hareket yapacağına değinen Muratoğlu şöyle yazdı:

"Türkiye'nin 452 milyar dolar dış borcu var. Bunun 212 milyar doları kamuya aitken kalan 240 milyar doları finansal ve bankacılık sektörü ağırlıklı olmak üzere özel sektöre ait.

Borcun özel sektör veya kamuya ait olması fark eder mi? Etmez tabii ki? Neden? Özel sektör dışarıya borcunu Türk Lirası bazında ödeyemeyeceği için parasını dövize çevirip kapatacak veresiye defterini…

Şirket, Türk Lirası verip dövizi kimden talep edecek? Bozdurduğu kurum yani bankasından… Banka, Merkez Bankası'ndan… Elinde döviz kalmamışsa Merkez Bankası neyi verecek?

Merkez Bankası net döviz rezervi eksi 65 milyar dolarda olduğuna göre tükenmiş bir kıymetin rasyonel fiyatı olmaz… Dolar yarın 20'ye çıksa kimse şaşırmayacağı gibi talep de durmaz."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

TÜİK: Mart Ayında Türkiye Sanayi Sektöründe Dalgalı Performans Gözlendi
Başkan Yetişkin açıkladı: “Bu şartları Türkiye’de karşılayacak bir belediye yok”
S&P Global'in Türk bankaları ve dolar tahmini: 2025 yılında dolar kaç TL olacak?
Kripto borsalarında düşüş: 7 ayın ardından ilk kez gerilemiş bulundu
Bakan Şimşek'ten İstanbul'da Ekonomiye İlişkin Önemli Açıklamalar