Murat Muratoğlu yazdı: Bırak bu değişim ayaklarını

Mevcut yönetim nezdinde her düzenlemeye, atılan her imzaya reform denmektedir. İşin aslı Türkiye reform yapabilme kabiliyetini yitirmiş bir ülkedir.

Ekonominin göçtüğü sır değil… “Hep böyle gitmeyecek” anlamında umut vermek gerekiyor ki sesler yükselmesin, destek azalmasın.

Türkiye ekonomisi nasıl kurtulur sorusunda seyirci joker hakkınızı kullanın, yarısından fazlası “reform yapılmalı” seçeneğini işaretleyecektir. Öyle duymuşlar ne yapsınlar?

İşte bunu kullanıyorlar. İşler kötü gidince sanki sorunlar mucize ile kendi çözülecekmiş gibi tek adres gösteriliyor, “reform yapılacak”. Nefis çözüm vallahi… Yarın gel başla yap elinden geleni…

Hele işler daha çok sarpa sarmışsa, “Yapısal reform yapılacak” kelimeleri daha oturaklı bir imaj uyandırmak gerekli.

Sorun bakalım “reform nedir?” diye, aval aval bakarlar. Biri çıkıp bize anlatsa ya reformun ne olduğunu? KDV indirimi reform mudur? Ya da teşvik vermek? Bankaların munzam karşılıklarını değiştirmek? Hayır, düzenlemedir. Ama “reform” diye susuz yuttururlar.

Mevcut yönetim nezdinde her düzenlemeye, atılan her imzaya reform denmektedir. İşin aslı Türkiye reform yapabilme kabiliyetini yitirmiş bir ülkedir.

Ortada daha plan, program yokken reform kelimesi biraz iddialı kaçıyor hakikaten… Sahi onlarca reform adı altında jan janlı paket açılmıştı, ne oldu onlara? İşe yaramadı mı?

Ciddi bir yapısal reform paketi, yüzlerce konudan değil, en önemli birkaç temel konudan oluşur. Tabii çorba yapmak, akıl karıştırmak istiyorsanız o başka…

Burada cevaplanması gereken soru; “Türkiye'nin reform yapmaya niyeti var mı?” Hadi var diyelim… Ne yapacak? Nasıl yapacak? Yapacak irade var mı? İşte o yok!

Birkaç düzenleme ile günü geçiştirirsin o kadar. Mevcut düzen, bugünün kuralları üzerine kurulmuş. Değiştirmek işlerine gelmez.

Reform demek düzeni yıkıp yenisini inşa etmektir ki, AKP içerisinden dahi tepki çekeceği aşikârdır.

Bu sebep ile ortada bol bol reform lafı dolaşır… Reform dedikleri bir çeşit yapılacak işler ya da temenniler listesidir. Fazla anlam yüklememek gerekir.

Nitekim mevcut düzeni onlar kurdular ve devamı için ellerinden gelen her şeyi yapamaya hazırlar. Başka hangi düzende tek bir imza ile Hazine ve Maliye Bakanı'nın yeğeni bir gecede Türk Hava Yolları İkram Başkanı olabilir?

Reform yapmak için ya mevcut düzenden nemalananların ekmeğini keseceksin ya da para bulacaksın. Yani? Reform başlangıçta sıkıntı ve tepki yaratacak hatta iktidara oy kaybettirecek önlemlerdir.

Ayağımıza kadar gelen onca fırsatı teptikten sonra amaç reform ipine tutunup yeni bir hikâye yazılmaya çalışmak falan değil umut dağıtmak içindir…

Bildiği tek şey yasaklamak olan İktidar ne reformu yapacak Allah aşkına? Meclis açılacak da karar alınacak da seçimden önce hem de… Geçiniz…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Kripto parada şikâyetler yüzde 22 arttı: "Siz kimsiniz de benim parama bloke koyuyorsunuz?"
Uymayana yaptırımlar gündeme gelecek: Kamuda hedef en az 100 milyar TL tasarruf
Güne zamla başladığımız bir gün daha: Sigaraya bir haftada ikinci zam geldi
Bir litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor!
İlk 100'e giren bir başarı hikayesi birden bitti: 2 tekstil devi konkordato taleplerini sundu