Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı yeni anayasa tartışmalarıyla ilgili 'Yeni Anayasadan ilk haberler: Daha güçlü başkanlık' başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Yetkin yazısında, Erdoğan’ın yeni anayasayla, kendi yönetimindeki başkanlık sisteminin işleyişini daha da kolaylaştırmak amacıyla istediğini ifade etti. Yeni anayasanın "Darbe anayasasından kurtulma" gerekçesiyle sunalacağını ifade eden Yetkin, "Devletin 'dili Türkçedir' ifadesi yerine 'resmî dili Türkçedir' ifadesi gelebilir. 'Resmi dil' ifadesini MHP’nin kabulü başlı başına bir hadise olacak. Böylece hem Kürtçe eğitime bir kapı açılmış, hem de Avrupa’ya demokratikleşme olarak sunulacak bir adım düşünülüyor. Göreceğiz" ifadesini kullandı.
Yetkin, YÖK’ün Anayasal kurum olmaktan çıkarılması planı olduğunu da belirtti. Yetkin'in yazısında bir bölüm şöyle: "Erdoğan-Bahçeli Anayasasının Meclis’e sunulmasında bir sorun yok, sadece AK Parti’nin 289 oyu bile fazlasıyla yetiyor. Ancak iş Anayasayı halkoylamasına götürecek 360 milletvekilini bulmaya gelince sorun başlıyor. MHP’nin 48 ve BBP’nin 1 oyu da hesaba katıldığında 338 sayısı bulunuyor; yani 22 açık var. Yani Cumhur İttifakına destek verecek 22 milletvekili aranıyor. AK Parti sözcülerinden Mahir Ünal’ın durduk yerde İYİ Parti ile Saadet’i CHP ve HDP’den ayrı yere koyuyoruz sözü boşuna değil. Erdoğan, Meclis’te 37 milletvekili bulunan İYİ Parti lideri Meral Akşener’i bu uzlaşmaya dahil ederek bir taşla iki kuş vurmayı hedefliyor. Hem Bahçeli ile kurguladıkları yeni Anayasayı kolaylıkla halkoylamasına, referanduma taşımak hem de CHP ile Millet İttifakını dağıtmak. Bu arada CHP’deki istifalar da hesaplara dahil ediliyor mutlaka. Ama şu ciddi ve rahatsız edici bir ihtimal: İYİ Parti Anayasa konusunda Cumhur İttifakına desteğe yanaşmazsa o 22 milletvekili açığını kapatmak amacıyla -dürüst siyasetçileri tenzih ederek- bir milletvekili borsasına tanık olabiliriz."