Naci Görür, depremin vurduğu bölgeyi yapılaşmaya karşı uyardı: Bölge aktif fay sistemlerinin etkisinde

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurmuş olduğu şehirlerde yeni yapılaşma çalışmalarına karşı uyarılarda bulunmuş oldu. Prof. Görür, bölgenin tümüyle etken fay sistemlerinin tesirinde bulunduğunu vurgulayarak, "Buralarda yapılacak binalar zelzele dirençli malzemelerle yapılmış hafifçe, elastikiyeti fazla, zelzele tesirini azaltacak donanımlarla takviye edilmel

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde ağır hasara yol açtı. Depremlerin peşinden bölgede tekrardan konut yapımı için çalışmalara başlanıldı.

PROF. GÖRÜR'DEN YENİDEN YAPILAŞMA UYARISI

Yeniden yapılaşma çalışmalarına karşı, zelzele bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den dikkat çeken ikazlar geldi. Bölgenin tümüyle etken fay sistemlerinin tesiri altında bulunduğunu vurgulayan Naci Görür, Twitter hesabından paylaşımlar yapmış oldu.

"BÖLGE AKTİF FAYLARIN ETKİSİ ALTINDA"

Görür, paylaşımlarında şu uyarılara yer verdi: "Adıyaman- Hatay zelzele bölgesi Doğu Anadolu- Ölüdeniz Fay Zonları içinde. Bu bölge büyük seviyede bu etken fayların tesiri altında. Bölge tarih süresince 7'den büyük depremlere sahne olması ile bilinir. Biliyorsunuz bu bölge ve 11 ilimiz 6 Şubat depremleri ile harap oldu.

"BÖLGEYİ DERLEME TOPLAMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI"

Şimdi bölgeyi derleme toparlama emekleri başladı. Mikro. Bölgeleme emekleri ile kısmi yerleşime uygun alanlar tespit edebilirsiniz fakat bu tüm bölge için uygun olmayacaktır şundan dolayı bölge tümüyle etken fay sistemlerinin etkisindedir.

"BİNALAR HAFİF, ELASTİKİYETİ FAZLA OLMALI"

Bu bölgenin ihya emekleri esnasında zelzele bölgelerine özgü mimari ve inşaat çalışmalarına ve orijinal yeni teknolojilere ehemmiyet verilmelidir. Buralarda yapılacak binalar zelzele dirençli malzemelerle yapılmış hafifçe, elastikiyeti fazla, zelzele tesirini azaltacak donanımlarla takviye edilmelidir.

"BURASI HERHANGİ BİR BÖLGE DEĞİLDİR"

Bu bölgede alışılagelmiş ihale, müteahhit ve klasik inşaat yapımıyla sorunlarla baş edemeyiz. Özel mimari planlara, inovatif inşaat teknolojilerine ve izolatörler de dahil zelzele tesirini azaltacak yatırımlara gereksinim vardır.Belki pahalı olacaktır fakat burası herhangi bir bölge değildir."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Ankara hava durumu: 8 Mayıs 2024 tarihinde Ankara'da hava nasıl olacak?
Türkiye haritası yeniden kıpkırmızı oldu: Haberler kötü!
CHP Niğde İl Kadın Kolları Başkanı ve Ekibi İstifalarını Sundu!
Arda Turan'ın, Seçil Erzan çıkışı sosyal medyaya düştü!
BioNTech, 315 milyon euro zarar açıkladı