Naci Görür'den deprem açıklaması: Hepimiz biteriz

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mardin ve Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle bir panel düzenledi. Panel, 'Deprem' konusunu ele aldı ve bir otel konferans salonunda gerçekleştirildi.

TMMOB TARAFINDAN DÜZENLENEN DEPREM PANELİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mardin ve Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle bir panel düzenledi. 'Deprem' konusunun ele alındığı panel, bir otel konferans salonunda gerçekleştirildi. Panelde, Bilim Akademisi üyesi ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür ile Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu konuşmacı olarak yer aldı. Etkinliğe Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk ve birçok yurttaş katıldı.

DEPREM RİSKLERİ VE DAYANIKLI YAPILAR

Prof. Dr. Naci Görür, Mardin'in deprem riskleri ve depreme dayanıklı yapılar hakkında önemli bilgiler verdi. Görür, depreme karşı dirençli binalar yapılmasının önemine vurgu yaparak, "Bu ülkede çakılan her çivinin gözetim ve denetimi sizin boynunuzun borcudur. Deprem, dünyanın nabzıdır, kalp atışıdır," dedi.

MARDİN'İN TARİHİ DOKUSU VE YAPILAŞMA

Görür, belediyelerin, mühendis odalarının, iş insanlarının ve valiliklerin davetleri üzerine birçok kente giderek deprem bilgilendirmesi yaptığını belirtti. Mardin'in de bu kapsamda davet aldığını ve burada konuşma yaptığını söyleyen Görür, "Mardin'in hem komşularının depremlerinden hem de kendi içinde olabilecek küçük depremlerden etkilenebileceğini, bunun için de yönetiminin hazır olması gerektiğini, halkın eğitilmesi gerektiğini, altyapının gözden geçirilmesi gerektiğini anlattım," dedi. Ayrıca, Mardin'in tarihi dokusunu korumanın önemine dikkat çekerek, "Mardin Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yerlerinden biri. Bu kenti ranta kurban etmemek lazım. Bu kentte koca koca binaları rant uğruna yapıp tarihi gölgelememek lazım. Elbette ki binalar yapılacaktır. Fakat hangi binanın nereye yapılacağının bilimin karar vermesi gerekiyor," ifadelerini kullandı.

ŞUBAT 2023 DEPREMİNİN ÖĞRETTİKLERİ VE GEREKEN ÖNLEMLER

Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu, Şubat 2023 depreminin öğrettikleri ve gereken önlemler hakkında konuştu. Bedirhanoğlu, tarihi yapıların zaman içindeki yapılaşmalarla nasıl etkilendiğini ve bu yapıların gözden geçirilmesinin önemini vurguladı. Ayrıca, yapıların zemin durumlarına göre incelenmesi gerektiğini belirtti.

SONUÇ VE ÖNERİLER

Panel sonrası, Prof. Dr. Naci Görür, belediyeler, mühendis odaları, iş dünyası ve valiliklerin davetleri üzerine çeşitli kentlere giderek deprem risklerini anlattığını ve Mardin'de de benzer konuları ele aldığını vurguladı. Görür, Mardin'in hem komşu bölgelerin depremlerinden hem de kendi içinde olası küçük depremlerden etkilenebileceğini ve bu nedenle yönetiminin hazır olması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca Mardin'in tarihi dokusunu koruyarak yapılaşma politikalarının dikkatlice planlanması gerektiğine dikkat çekti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.