Seçim sonrası TBMM’ye sunulacak teklife göre eşlerden diğerinin mağdur olmaması için nafaka şartlarının ortadan kalkmaması halinde nafakayı devlet üstlenecek. Süresiz nafakayı insan hakları ihlali olarak gördüklerini belirten MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldız, “Bu teklifle ömür boyu nafakayı kaldırıyoruz ve 5 yıl sınır getiriyoruz” dedi.
MHP, milyonlarca aileyi ilgilendiren ve boşanmalarda eşlerin ölünceye kadar “SGK” gibi maaş ödemesine yol açan süresiz nafakaya karşı yasa teklifi hazırladı. MHP’nin teklifinde Nafaka süresi 5 yılla sınırlanıyor. Seçim sonrasında TBMM’ye sunulacak olan teklife göre eşlerden diğerinin mağdur olmaması için nafaka şartlarının ortadan kalkmaması halinde nafaka ödemesini devlet üstlenecek. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “MHP nafakanın süresiz oluşunu insan hakları ihlali olarak görmektedir. Hazırladığımız düzenlemede ömür boyu nafakayı kaldırıyoruz ve 5 yıl sınır getiriyoruz” dedi.
Milliyet’ten Önder Yılmaz'a konuşan Yıldız, süresiz nafakanın boşanma neticesi eşlerden birinin belli gelirlerden yoksun kalması sonrası verilen “yoksunluk nafakası” olduğunu kaydetti. Yıldız, “Yoksunluk nafakası bağlandığında bağlanan taraf yeni bir evlilik yapmadığı takdirde ve ekonomik durumu da yeterli düzeyde değilse ölünceye kadar nafaka almaya devam ediyor. Bu bazen de kötü niyetle kullanılabiliyor. Nafaka alan tarafın ekonomik durumu iyileşse bile bu durumun devamı için iyi niyetli olmayan tavırlar sergilenebiliyor” diye konuştu.
İNSAN HAKLARI İHLALİYıldız, nafaka konusunun insan hakları meselesi olduğunu belirtirken “Nasıl ki eşlerden ekonomik olarak mağdur olan tarafın hakkının korunması gerekliyse, nafaka ödeyenlerin de haklarının gözetilmesi gerekmektedir. MHP nafakanın süresiz olmasını bir insan hakları ihlali olarak görmektedir. Daha ileri gidelim, bir tarafın diğer tarafı sömürmesi olarak tarif edilebilir” ifadelerini kullandı. Ömür boyu nafaka düzenlemesinin değiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Yıldız, “MHP olarak hazırladığımız düzenlemede ömür boyu nafaka uygulamasını kaldırıyoruz. Nafaka ödemesine belli bir süre getiriliyor. Düşündüğümüz süre nafaka ödemesinin 5 yılla sınırlı olmasıdır. Nafaka ödeyen taraf 5 yıl sonunda karşı tarafın ihtiyaçları ve ekonomik durumuna bakılmaksızın nafaka ödemesi sorumluluğundan kurtulacak” değerlendirmesinde bulundu.
Yıldız, nafaka sınırlamasında 10 yıl, 20 yıl gibi evlilik süresinin dikkate alınıp alınmayacağı konusunda da şunları söyledi:
“Evlilik süresi önemli değil, bir yıl da 10 yıl da evli kalmış olsa 5 yıl nafaka ödeyecek. Ancak bir tarafı kurtarırken diğer taraf mağdur olmamalı. Bu nedenle nafaka alan tarafın yoksunluk nafakası şartları ortadan kalmamış ise bu devlet tarafından tespit edilecek. Nafaka alma şartları devam ediyorsa bu ödemeyi kamu üstlenecek ve hak sahibine verilmeye devam edilecek. Bunun da süresi yoktur. Ekonomik şartların iyileşmesi konusunda devlet takipçi olacak.”
'YUVA KURULAMIYOR'Yıldız nafaka konusunun toplumda çeşitli yaralar açtığını dile getirdi. Bunların başında boşanmış eşlerin yeniden yuva kuramaması geldiğini belirten Yıldız, “Böylece boşanmış ailelerin hayatlarına devam edebilmeleri, yeni bir hayat kurabilmelerini kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. Neslin devamının da zarar görmemesi gerekir. Bu nevi olumsuz etkilerin giderilmesini de istiyoruz” diye konuştu.