İtalya'nın Napoli kentinde yapılan arkeolojik kazıda, 2 bin yıllık bir lahitte mükemmel şekilde korunmuş antik mumyalar bulundu. Mezarda, bitki bazlı kremlerle korunmuş cesetler ve antik Yunan mitolojisinde yeraltı dünyasının koruyucusu Cerberus'u tasvir eden freskler yer alıyor. Bu "benzeri görülmemiş" bulgu, DNA analizi ile inceleniyor.
İtalya'nın Napoli kentinde yapılan arkeolojik kazıda, 2 bin yıllık bir lahit açıldı ve "benzeri görülmemiş" bir bulgu elde edildi. Mezarda, mükemmel şekilde korunmuş antik bir mumya bulundu. Kalıntılar, mezara kapatılmadan önce bedenlere sürülen bitki bazlı kremlerle korunmuştu.
Cesetlerden biri kefene sarılı ve mezar eşyalarıyla çevrili şekilde bulunmuştu. Kefen açıldığında, ölünün mükemmel korunmuş olduğu görüldü. Eşyaların türü ve mezarın yapılış şekli, bu türbenin kurucusunun, ölen kişiye gösterilen özel ilgiyle ilişkilendirilebileceğini düşündürüyor.
Arkeologlar, Roma Cumhuriyeti döneminden Roma İmparatorluk Çağı'na kadar uzanan birçok mezar yeri bulmuşlardı. Detaylı analiz, mezarın antik Yunan mitolojisinde yeraltı dünyasının koruyucusu olarak bilinen üç başlı köpek Cerberus'u tasvir eden bir freskin yer aldığı bir oda mezarının girişi olduğunu ortaya çıkardı.
Yetkililer, cesetlerin mükemmel korunmasının yanı sıra kullanılan mumyalama yöntemlerinden de oldukça etkilendiler. Araştırmacılar, mumyaların görüntülerini ilerleyen zamanlarda paylaşmayı planlıyor.
Kalıntılar, halk arasında kaz ayağı olarak bilinen chenopodium ve pelin otu (absinthium) gibi bitkilerle kaplanmıştı. Bu yöntem, daha önce İsveç'teki bir katedralin altında bulunan 17. yüzyıldan kalma bir piskoposun cesedinde de görülmüştü.
Arkeologlar, mezara girmek için tavan açıklığını kapatan kiremitleri dikkatlice kaldırmak zorunda kaldı. Uzmanlar, bu bulguyu "benzeri görülmemiş" olarak nitelendiriyor. İtalya Kültür Bakanlığı tarafından finanse edilen projede, mumyalanmış kalıntıların DNA analizi yapılarak kimlikleri belirlenmeye çalışılıyor.