Nargile kafelerinde karbonmonoksit tehlikesi: Zehirlenme riski yüksek

Kış aylarında kapalı alanlarda uzun süreli nargile içmenin karbonmonoksit zehirlenmesine yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Çakır, "Nargile kafelerde geçirilen uzun saatler, aslında karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalmak anlamına gelebilir" dedi.

Soğuk hava şartlarının etkisiyle kış aylarında kırsal bölgelerde karbonmonoksit zehirlenmelerinin arttığını belirten Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, özellikle kapalı ortamda uzun süreli nargile içmenin bu tür zehirlenmelere neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Çakır, kapalı alanlarda uzun süre nargile içilmesi, nargile mangalı yakılması ve bu duruma maruz kalan kişilerin karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri gösterdiğini ifade ederek, "Nargile kafelerde uzun süre vakit geçiren kişiler, farkında olmadan düşük dozda uzun vadeli karbonmonoksit maruziyetiyle karşılaşabilir ve ciddi belirtilerle acil servislere başvurabilirler. Bu durumu yaşayan kişiler, grip benzeri semptomlarla acil servise başvuruyorlar. Ancak bu durum, karbonmonoksit zehirlenmesi olabilir ve bu hastalarda geç bulgularla karşılaşabiliyoruz. Bu nedenle nargile kafelerde uzun süre vakit geçirenlerin bu riski bilmeleri ve önlemler almaları önemlidir." dedi.

Çakır ayrıca, bu tür zehirlenmelerin bazen geç bulgularla ortaya çıkabildiğine dikkat çekerek, "Karbonmonoksit gazına maruz kalan kişilerde grip benzeri semptomlar, baş ağrısı gibi belirtiler görülebilir. Bu hastalarda, karbonmonoksit zehirlenmesini düşündüren kişiler genellikle acil tıp uzmanlarıdır, çünkü bu tür vakalarla sıkça karşılaşırlar. Özellikle kış aylarında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de kapalı alanlarda nargile içilmesidir. Bu durum, havasız ortamlarda uzun süre kalmak, sigara içmek gibi faktörlerle birleştiğinde karbonmonoksit zehirlenme riskini artırabilir. Bu nedenle herkesin bu tür durumlara karşı dikkatli olması ve gerekli önlemleri alması önemlidir." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Çakır, son olarak, "Karbonmonoksit zehirlenmeleri genellikle kış aylarında artar. Ülkemizde bazı illerde ters rüzgarlar, soğuk hava ve ısınma sorunları bu tür zehirlenmelere neden olabilir. Bu zehirlenmeler ciddi ve hatta kurtarılamayan vakalara yol açabilir. Kurtarılan vakalarda ise beyinde kalıcı hasarlar bırakabilir. Bu nedenle vatandaşlarımızın bu konuda bilinçli olmaları ve gerektiğinde uzmanlardan yardım almaları önemlidir." ifadelerini kullandı.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Prof. Dr. Canan Karatay: Ekmek Bağımlılığına Dikkat Çekiyor
Akdeniz Diyeti Nedir? Sağlıklı ve Lezzetli Bir Yaşam Rehberi
Kalp böbrek ve gut hastalarına uzmanlardan beslenme tavsiyeleri
Hayalet hastalık ‘lyme’ın 300 hastalığa benzer belirtileri var!
Uzmanlar uyarıyor: Masa başında çalışanlar dikkat!