2024 PT5 olarak adlandırılan ve yalnızca 10 metre genişliğinde olan bu asteroid, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük. Şu anda Dünya’dan 3,2 milyon kilometre uzaklıkta, yani Ay’ın 9 katı mesafede yer alıyor. Gezegenimizin yerçekimi etkisine girmeyen bu gök cismi, Ay’a yakın olmasına rağmen Dünya'nın yörüngesine hiçbir zaman girmedi.
OCAK AYINDA EN YAKIN GEÇİŞİNİ YAPACAK
Asteroid, Ocak 2024'te Dünya’ya en yakın konumuna ulaşarak 1,1 milyon kilometre mesafeye kadar yaklaşacak. Bu, 2024 PT5’in güneşin yerçekimi tarafından çekilmeden önceki son görünüşü olacak. Asteroidin bu geçişi sırasında, NASA California’daki Goldstone radar anteniyle bir hafta boyunca izleme yapacak.
NASA: "DOĞAL BİR NESNE"
NASA, 2024 PT5’i ilk kez Hawaii Üniversitesi’nin Güney Afrika’daki bir teleskobuyla gözlemlemişti. NASA'nın gezegen savunma koordinasyon ofisinden Josh Handal, asteroidin hareketinin Dünya’ya benzediğini ve ayın yüzeyinden kopmuş büyük bir kaya olabileceğini belirtti. Ayrıca, asteroidin insan yapımı bir nesne olmadığı da vurgulandı.
GÜNEŞİN ETKİSİYLE HIZLANIYOR
Son iki aydır Dünya çevresinde bir "at nalı" yörüngesi çizen 2024 PT5, Pazartesi itibariyle güneşin yerçekimi etkisiyle hızlanmaya başlayacak. Ocak ayında hızının, şu anki hızının iki katına çıkması bekleniyor.
2055'TE YİNE KARŞILAŞACAĞIZ
2024 PT5, güneşi bir kez daha dönerken 2055 yılında Dünya’ya tekrar yakın bir geçiş yapacak. Bu geçiş, asteroidin geçici bir süre için Dünya çevresinde yörüngeye girmesine neden olabilir.