NASA, Dünya’ya tam 97 ışık yılı uzaklıkta ‘su’ buldu

ABD merkezli Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Hubble Uzay Teleskobu ile "GJ 9827d" adı verilen bir ötegezegende, Dünya'dan tam olarak 97 ışık yılı uzaklıkta su moleküllerinin keşfedildiğini açıkladı.

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu'nu kullanarak yapılan gözlemlerde, Dünya'dan 97 ışık yılı uzaklıktaki küçük ve sıcak bir ötegezegenin atmosferinde su molekülleri tespit edildiği belirlendi.

Adı GJ 9827d olan bu ötegezegen, çapı itibariyle Dünya'nın yaklaşık iki katı büyüklüğünde ve atmosferinde su buharı içeren en küçük dış gezegen olarak kayıtlara geçti.

Araştırma ekibi, şu anda Hubble Teleskobu'nun ölçülen hidrojen bakımından zengin bir atmosferdeki su buharı izlerini mi yakaladığını yoksa ev sahibi yıldızın GJ 9827d'nin orijinal hidrojen ve helyum atmosferini buharlaştırması sonucunda gezegenin su bakımından zengin bir atmosfere mi sahip olduğunu belirleyemedi.

DÖNÜM NOKTASI KEŞFİ

Araştırmanın yazarlarından Laura Kreidberg yaptığı açıklamada, "Bu kadar küçük bir gezegende su bulunması dönüm noktası durumunda bir keşif," yorumunu yaptı.

Montreal Üniversitesi Trottier Dış Gezegenler Araştırma Enstitüsü profesörlerinden biri olan Björn Benneke "Bu, su açısından zengin atmosfere sahip bu gezegenlerin diğer yıldızların çevresinde var olabileceğini atmosferik bir tespit kanalıyla doğrudan gösterebileceğimiz ilk sefer olacak," dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilgi Haberleri

"Elektronik Sigara, Gençlerin Beyin ve Organ Gelişimine Zarar Verebilir: Uzmanlar Uyardı"
Fosilleşmiş Ayak İzleri Yeni Bir Dinozor Türünü Ortaya Çıkardı!
Balıkların hafızası 5 saniye midir
Zübük nedir, kimlere Zübük denir?
Lavabolardaki bu küçük deliğin ne işe yaradığını hiç merak ettiniz mi? Meğer o işe yarıyormuş