James Webb Uzay Teleskobu (JWST), şimdiye kadar gözlemlenemeyen gizli galaksileri ortaya çıkardı. Bir milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bu galaksiler, yoğun toz ve yıkıntı bulutlarıyla örtülü oldukları için eski teleskoplar tarafından fark edilememişti. Araştırmacılar, bu galaksilere Ultra-Kırmızı Yassı Objeler (UFO) adını verdi.
SAMANYOLU’NA BENZIYOR, ANCAK DAHA TOZLU
Colorado Boulder Üniversitesi'nden araştırmacılar, JWST'nin bu galaksilerin Samanyolu’na benzer şekil ve boyutlara sahip olduğunu ancak çok daha fazla toz barındırdığını belirtti. Çalışmanın baş yazarı Justus Gibson, "James Webb, daha önce göremediğimiz galaksileri görmemizi sağladı. Bu bulgu, evreni hala tam olarak anlamadığımızı gösteriyor," ifadelerini kullandı.
Bu galaksiler, büyük ölçüde kızılötesi ışık yayarak kırmızı görünüyor. Ancak, çok az görünür ışık ürettikleri için insan gözünün algılayabileceği ışık sınırlarında yer alıyorlar. Elde edilen veriler, bu galaksilerin merkezlerinde yoğun toz ve yıkıntı birikiminin ışığı maskelemesine neden oluyor.
TOZ VE YERÇEKIMI ETKISI
Araştırmalar, UFO galaksilerinin Samanyolu'ndan 50 kat daha fazla toz içerdiğini ortaya koydu. Bu yoğun toz tabakalarının arkasında, yıldızlar ve gezegenler barındıran bu galaksilerin şekillerinin ise "uçan daire" veya rugby topu benzeri olduğu belirlendi.
Ayrıca, "Red Monster" olarak adlandırılan başka bir kırmızı galaksi türü de keşfedildi. Bu galaksi, Samanyolu büyüklüğünde olup, UFO'lardan farklı olarak tozdan arınmış ve evrenin erken dönemlerine daha yakın bir konumda bulunuyor. Her iki bulgu da galaksi oluşumu teorilerini önemli ölçüde sarsıyor.
YENI BIR EVREN ANLAYIŞI
Araştırmanın ortak yazarı Erica Nelson, "Bu galaksiler görsel olarak son derece ilginç. Tamamen beklenmedik bir şekilde keşfedildiler ve bize büyük bir sürpriz yaşattılar," dedi. Bu keşif, galaksilerin yerçekimi ve tozun evrenin evrimindeki rolünü yeniden sorgulamamıza yol açıyor.