NASA, Jüpiter'in uydusu Europa'da yaşam olup olmadığını araştırıyor

NASA'nın Europa Clipper misyonu, Europa'nın buzlu yüzeyinin altında sıvı su okyanusları olup olmadığını araştırmak üzere 14 Ekim'de SpaceX'in Falcon Heavy roketiyle fırlatılacak. 2030'da Europa'ya ulaşması planlanan misyon, Güneş Sistemi'ndeki yaşam anlayışımızı dönüştürme potansiyeline sahip.

NASA'nın Europa Clipper misyonu, bilim insanlarının Europa'nın buzlu yüzeyinin altında bir sıvı su okyanusu olabileceğine dair yeni bilgiler elde etmelerini sağlayacak. Misyonun kalkışının "en erken" 14 Ekim Pazartesi günü Florida'daki Cape Canaveral'dan SpaceX'in güçlü Falcon Heavy roketiyle gerçekleşmesi planlanıyor.

Clipper'ın, 2030 yılında Europa adlı uyduya ulaşması bekleniyor ve burada yapacağı keşifler, Güneş Sistemi'ndeki yaşam anlayışımızı değiştirme potansiyeline sahip. 5 milyar dolara mal olan bu seyahat için hazırlıklar uzun yıllardır devam ediyor. Geçen hafta Milton kasırgasının Florida'yı vurmasının ardından kalkışın ertelendiği bildirildi. Uzay aracının 14 Ekim'de yerel saatle 12:06'da (TSİ 19:06) kalkışı için onay verildi.

NASA yetkilisi Gina DiBracho, "Europa, Dünya'nın ötesinde yaşam için en umut verici yerlerden biri" şeklinde açıklama yaptı. Misyon, doğrudan yaşam sinyallerini aramaktan ziyade, Europa'nın yaşamın var olmasına olanak tanıyacak bileşenleri içerip içermediğini araştırmayı hedefliyor. Eğer bu sorunun yanıtı evet olursa, başka bir görev, potansiyel yaşamı araştırmak için yola çıkacak.

Europa Clipper programının bilim insanlarından Kurt Neiber, "Bu, Mars gibi milyarlarca yıl önce yaşanabilir olabilecek bir dünyayı değil, günümüzde yaşanabilir olabilecek bir dünyayı keşfetmemiz için bir fırsat" dedi. 

Misyon, NASA'nın gezegenler arası keşif için şimdiye kadar inşa ettiği en büyük sonda olma özelliğini taşıyor. Jüpiter'e ulaşan zayıf ışığı yakalamak amacıyla tasarlanan dev güneş panelleri, tamamen açıldığında 30 metre genişliğinde olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.